Ердоган: Чуждите мнения няма да променят решението за "Света София"

18:10, 11 юли 20 / Свят 25 2002 Шрифт:
Любомира Николова

Мюсюлмани изпълниха площада пред катедралата "Света София" в подкрепа на Указа, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган, с който се сменя статута на катедралата и от музей тя става джамия.

Мюсюлманите участваха в благодарствена петъчна молитва /намаз/ по повод отварянето на джамията, в която на 24 юли ще се извърши първата мюсюлманска молитва. Събралите се на площада отправяха благодарности и молитви за решението на президента, предава БГНЕС.

Самият Ердоган заяви "Мнението на други страни по света няма да промени решението за това катедралата "Света София", която 86 години работи като музей, да бъде превърната в джамия".

По думите на президента, в издаването на Указа за промяна на статута на катедралата, Анкара се е водила от "волята на народа".

"Турция реши да промени статута на" Света София "от музей в джамия въз основа на желанието и волята на хората. Мненията на други страни не могат да повлияят на нашето решение", подчерта турският президент.

В петък Турският държавен съвет отмени правителствен указ от 1934 г., с който катедралата бе обявена за музей. Веднага след това Ердоган подписа Указ, с който катедралата става джамия, а първата мюсюлманска служба там е планирана за 24 юли.

БПЦ подготвя позиция за плановете „Света София“ в Истанбул да стане джамия 

В последните 86 години "Света София" бе музей и привличаше стотици хиляди християни годишно.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:15, 12 юли 20

Правилен избор

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама