На спешна среща при Борисов обсъдиха три варианта за излизане от кризата

16:05, 15 юли 20 / Политика 25 2022
Снимка: БГНЕС

Три варианта за излизане от кризата са били обсъдени на среща между премиера Бойко Борисов и ключови министри, потвърдиха пред БНР от ръководството на ГЕРБ.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет от президента Румен Радев и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната.

Следващият ход на Борисов идва след Европейския съвет

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правитеслтво за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват "въздържал се", след което президентът ще връчи мандат пъво на най-голямата парламентарна сила - ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

Рискът обаче в този случай е ситуацията да остане нестабилна. По време на обсъждането е било изразено мнение, че само две партии - ГЕРБ и ДПС са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна.

Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел,където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС.

1 коментар
Анонимен 16:51, 15 юли 20

Там ще му покажат червен картон

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!