Поглед назад: Най-младият министър-председател на България

08:00, 15 юли 20 / Поглед назад 25 4250
Снимка: Уикипедия

На 15 юли се навършват 166 години от рождението на Васил Радославов - политикът, останал в историята като най-младия министър-председател на България. Оглавявал е правителството три пъти - след абдикацията на княз Батенберг и по време на Първата световна война.

Роден е през 1854 година в Ловеч, където започва и своето образование. След това учи в Габрово, Писек и Прага. След като се завръща в България работи като учител в периода 1868-78г., като през последната година е и секретар на Ловчанския градски съвет.

След Освобождението през 1878 година следва право във Виена и завършва в Хайделберг, Германия през 1882 година.

След второто си завръщане в България Радославов работи като адвокат и започва да се занимава активно с политика като член на Либералната партия. През 1884г. става редови член на Българското книжовно дружество, днес БАН.

Васил Радославов става министър на правосъдието във второто правителство на Петко Каравелов в периода 1884-86. По време на мандата му избухва дипломатически скандал заради въвеждането на съдебни закони на Княжество България в Източна Румелия, без консултации с правителството.

Той неведнъж влиза в пряк конфликт с премиера Каравелов, като заплашва да напусне правителството, което прави през юли 1886г. Броени седмици по-късно, на 9 август 1886г., е извършен преврата и княз Алексанър Батенберг абдикира. Тогава Радославов оглавява правителството и става най-младият министър-председател на България - на 32-годишна възраст.

Снимка: Уикипедия

Радославов се задържа за кратко на поста. След избора на Фердинанд за княз на България, Стефан Стамболов поема управлението на страната в периода 1887-94г. Васил Радославов и неговата Либерална партия са основната опозиция на Стамболов.

След падането на правителството Либералната партия участва за кратко в кабинета на Константин Стоилов, но не след дълго отново преминава в опозиция.

Васил Радославов се връща в Министерски съвет през 1899 година като министър на вътрешните работи в правителствата на Димитър Греков и Тодор Иванчов. Той ръководи потушаването на бунтовете срещу въвеждането на десятъка при Дуранкулак, Шабла и Тръстеник, заради което през 1903 година е осъден за нарушаване на Конституцията на 8 месеца затвор. По-късно е амнистиран.

Второто правителство, което Радославов оглавява, е след поражението на България в Междусъюзническата война през 1913г. То е съставено от Либералната, Народнолибералната и Младолибералната партии. Правителството се задържа едва до 20 декември същата година, но три дни по-късно Васил Радославов е избран за трети път да бъде министър-председател, като този път управлението му продължава пет години, до 1918г. Така той управлява България по време на Първата световна война.

След края на войната мнозина обвиняват Радославов за неуспеха и втората национална катастрофа. През октомври 1918 година заминава за Берлин. През 1923 година е осъден задочно от Третия държавен съд на доживотен затвор за политиките си, водени по време на Първата световна война.

Амнистиран е през лятото на 1929 година, но няколко месеца по-късно умира - на 21 октомври 1929 година в Берлин. Погребан е с почести на 3 ноември в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!