Оставката не е на дневен ред за правителството

09:00, 13 юли 20 / Политика 25 2030 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Не обмисляме оставка на кабинета. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Нова телевизия.

Христо Иванов препоръча на Борисов да си вземе почивка 

„Отнасям се с респект и внимание към всяко гражданско искане, включително и извикано на площада под Министерски съвет. Демокрацията е това. Винаги ще има някой недоволен", каза Дончев. По думите му в такава ситуация политиците трябва повече да слушат и по-малко да говорят.

Имаме типичен сблъсък на партиен и държавен интерес. Не очаквам да загубим депутати, ако протестите продължат. Организирането на протест в подкрепа на действащо правителство е странен жанр, но имаше повод – приемането на България в чакалнята”, поясни той.

Борисов: Няма да подам оставка

На въпрос дали влизат в ситуацията на Орешарски, Дончев посочи, че генезисът на този кабинет е бил различен. „При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно“, поясни Томислав Дончев.

Социалнят министър Деница Сачева също заяви, че оставката на кабинета не е на дневен ред. В ефира на bTV тя обяви, че пред правителството стоят по-важни въпроси, като справянето с пандемията от коронавирус, както и икономическите и социални последствия от него.

По думите й презумпцията, че никой не харесва правителството е погрешна. В рамките на този кабинет има хора, които вършат изключително добра работа и полезна за обществото, отбеляза тя.  

"Правителството на Борисов ще изкара пълния си мандат. Фокус е не оставка, а работата. Не се страхуваме от служебен кабинет на Румен Радев", заяви социалният министър. 

Нека да помислим какво ще прави един служебен кабинет през зимата, когато трябва да се вземат трудни решения, попита още Сачева.

"Готови сме за избори още утре, но не виждам никакъв план, нито от страна на президента, нито от протестиращите, за това какво следва", коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков в ефира на БНТ.

"Нашият план е да не подаваме оставка, защото страната влиза в тежка икономическа криза, защото нито един закон, свързан със социално-икономически мерки, няма да може да бъде приет следващите три или четири месеца, когато няма да има парламент, а ще има служебно правителство", аргументира се той.

Според него провеждането сега на едни предсрочни парламентарни избори, означава кризата да бъде изпусната от контрол през есента и зимата.

"Доверието на обществото ще се види на изборите. Има избори след 7-8 месеца. Ако бяха след две години, нека да седнем и да обсъждаме оставка и т.н. В този парламент имаме само една възможна формула за съставяне на парламентарно мнозинство и това е формулата между ГЕРБ и "Обединените патриоти". Нито една друга формула ние не желаем да правим в този парламент", отсече Биков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама