България вече е в чакалнята на еврозоната

19:23, 10 юли 20 / Политика 25 3589 Шрифт:
Любомира Николова Редактор: Любомира Николова

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро

България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II или т.нар. чакалня на еврозоната и на банковия съюз, предава Нова телевизия.

Манфред Вебер: Пълна подкрепа и доверие в Бойко Борисов

ЕЦБ определи базов курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро.

"Това е само началото, следващата стъпка е присъединяването към еврото. След това България ще участва във втората размерна валута. Участието в чакалнята и в еврозоната ни задължават да правим реформи, които да ни издигат на по-високо ниво, за да сме наравно с богатите държави в ЕС", заяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг в МС. 

Премиерът Борисов благодари на ЕК и ЕЦБ, Макрон и Меркел, както и на българското министерство на финансите и БНБ. "По време на българското европредседателство ме попитаха кой е най-големият ни приоритет. Тогава казах, че е еврозоната, защото там са всичките бели държави. Вече няма кой да прави финансови измами, защото всичко светва в ЕЦБ. Всички работят по правилата на белите държави. Знаехме посоката, вече сме там. Надяваме се и нашите съседи Румъния скоро да са там", заяви той.

„В същото време не се радвам, криво ми е. На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. Това е нещо за десетилетие напред. Само след няколко месеца ще има избори. Цяла Европа гърми, че българските финанси са там, при белите държави. А ние цял ден се мъчим да покажем кой кого мрази.  Сега трябваше тези хора отпред да се хванат и да играят хоро и ръченица. Да ни е кеф, българите сме свършили много работа", заяви министър-председателят.

"Дали не можем да проявим малко мъдрост? Майка ми е учителка, баща ми е пожарникар, инженер съм, доктор на науките... Как ще си позволи някой да ме обиди така? На базата на какво? На ордените и медалите ми, на полицейските ми отличия... Защо? Боли ме от това! Моето предложение към опозицята е да се хванем и да работим. Митингите да са в заводите и фабриките, да работим денонощно. Толкова тежки времена се задават. Виждате, че прокуратурата всеки ден посещава някое наше министерство. Ще дойде време да няма кой да иска да стане министър или премиер. Аршинът за всеки е еднакъв. Когато сме единни, когато не си правим мръсотии ние, България ще дръпне напред", допълни той.

Снимка: Юлиан Тодоров

"Плашим се с протести. Отвън има ли хора? Вместо да работят, ще ги изкарваме всяка вечер. Това ли е успешна държава? Да си опозиция май ще е по-хубаво. Мислите ли, че е хубаво да си премиер днес? И на президента не му завиждам. Нормално ли е да се плашим със затвор?", попита Борисов. 

"Днес Радев е героят, но Митко Радев - гуверньорът на БНБ. Подавам ръка на президента, на всички... ще се радвам, ако всички се прегърнем и продължим напред", завърши премиерът.

Снимка: Юлиан Тодоров

Освен България и Хърватия е приета във валутния механизъм ERM II, който e предшественик на приемането на двете държави в еврозоната и еврото, се казва в съобщение на Европейската централна банка.

Този ход проправя пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок като 19-и негов член.

Европейската комисия приветства решението за включването на българския лев и хърватската куна в механизма ERM II, както и решението на Съвета на гуверньорите на Европейската централна банка за по-близко сътрудничество с двете страни, което бележи влизането им в банковия съюз.

"Решението представлява крайъгълен камък в усилията на България и Хърватия за присъединяване към еврозоната. Сега двете страни трябва да участват в механизма без сериозно напрежение и най-вече без да девалвират основния курс на своята валута спрямо еврото по собствена инициатива, поне две години преди да могат да се присъединят към еврото. Комисията ще продължи да насърчава и подкрепя усилията на българските и хърватски власти да завършат процеса по присъединяване към еврозоната", се казва в изявлението на Комисията.

Европейските институции напомнят, че българските власти са поели ангажимент да прилагат конкретни законодателни мерки по отношение на небанковия финансов сектор, държавните предприятия, рамката на несъстоятелността и рамката за борба с изпирането на пари.

България също така се е съгласила да продължи да провежда мащабни реформи в съдебната система и в борбата с корупцията и организираната престъпност в предвид тяхното значение за стабилността на финансовата система.

В същото време Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) прие решение за установяване на тясно сътрудничество с Българска народна банка след изпълнение на необходимите надзорни и законодателни предпоставки. 

В комюникето на Банковия надзор на ЕЦБ също се посочва и включването на българския лев в Механизма ERM II. Заедно тези две стъпки проправят пътя за бъдещото участие на България в еврозоната.

Решението за тясно сътрудничество ще се прилага 14 дни след публикуването му в Официален вестник на Европейския съюз. От 1 октомври 2020 г. ЕЦБ ще отговаря за прякия надзор на значимите институции в България и общите процедури за всички контролирани субекти, както и за надзора върху по-малко значимите институции. Междувременно ЕЦБ ще извърши оценка, за да определи кои банки отговарят на критериите, за да бъдат класифицирани като значими институции.

Банковият надзор на ЕЦБ и Българската народна банка се подготвят за плавен преход към новия надзорен режим.

Много сме доволни, че приветстваме България в Единния надзорен механизъм и семейството на банковия надзор на ЕЦБ. Това е важен момент в историята на банковия съюз, тъй като той разширява обхвата си извън членовете на еврозоната“, заяви Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на ЕЦБ, пише Банкеръ.

Българската народна банка ще има представител в надзорния съвет на ЕЦБ със същите права и задължения като всички останали членове, включително правото на глас.

Вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова поздрави българското правителство и БНБ в профила си в социалната мрежа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама