България ще получи одобрение да влезе в чакалнята на еврозоната

12:20, 09 юли 20 25 1869 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България ще получи одобрение да влезе в чакалнята на еврозоната, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на четирима европейски източници. Според агенцията одобрението ще бъде дадено днес от финансовите министри на Евросъюза, но официално ще бъде обявено през уикенда.

СБЛЪСЪК: "За" или "Против" влизането ни в еврозоната

Според информацията представителите на еврозоната са готови да пуснат България и Хърватия във валутно-курсовия механизъм ERM II - "чакалнята на еврозоната", което ще позволи на двете страни да приемат еврото като официална валута през следващите три години, пояснява News.bg.

Източниците поясняват, че решението е предстоящо след окончателна подкрепа от страна на еврозоната и финансовите министри на страните членки на ЕС по време на видеоконференция по-късно днес или утре. 

Двама източници поясниха, че решението вероятно се очаква да бъде обявено, когато борсите не работят, вероятно през уикенда, за да се предотврати пазарна спекулация.

Това би означавало първото разширяване на еврозоната от 2015 г., когато Литва прие еврото и стана 19-тата членка. Източниците добавиха, че някои дребни проблеми трябва да бъдат разрешени през следващите часове. Решението може да бъде отложено и за следващата седмица, но най-вероятно двете държави ще влязат в "чакалнята на еврозоната".

Щом държавите се присъединят към ERM-2, те остават в механизма около две години преди да започнат практически приготовления за присъединяване към еврозоната - процес, който ще отнеме още една година, което означава, че България и Хърватия могат да станат членки на еврозоната най-рано през 2023 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама