Откриха нарушения при 43 лифта у нас

09:47, 08 юли 20 25 2019 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По искане на ВАП бяха проверени всичките 120 кабинкови и открити въжени линии в страната, съобщиха от прокуратурата.

В хода на проверката на ДНСК и ДАМНТН е установено, че при 71 от съоръженията няма нарушения, а за 49 няма данни за наличие на издадени строителни книжа и за въвеждане в експлоатация. Без документи за въвеждане в експлоатация, в т.ч. и без данни за издадени разрешения за строеж, са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото състояние на 14 обекта. Четири от тях са в лошо техническо състояние, но същите не се експлоатират.

Банско откри летния сезон

Установено е незаконно строителство на строеж - клуб „Руска баня“, изграден на начална станция на въжена линия Кабинков лифт „Княжево-Копитото, в Природен парк „Витоша“. Най-често повтарящи се нарушения на строителните правила и норми са във „Витоша“ –13  съоръжения, „Белица“ – 7 съоръжения, „Мальовица“ – 5 съоръжения. В резултат на това е изпратено предписание до началниците на РДНСК, респ. до кметовете на съответните общини (райони) да предприемат административни и административно-наказателни мерки във връзка с констатираните нарушения.

Констатирани са и нарушения на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на въжени линии. Най-често повтарящите се нарушения са във „Витоша“ – 10 и „Боровец“ - 4. Съставени са 4 акта за административни нарушения и са наложени 93 принудителни административни мерки. Всички те са в региона на Западна Централна България.

СБЛЪСЪК: Умишлено ли се протака възстановяването лифтовете на Витоша?

ВАП сезира ДНСК и ДАМТН да предприемат и последващи мерки за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на тези строежи и съоръжения и тяхната техническа годност. На контролните органи е разпоредено да изследват и преценят какви са възможностите за узаконяване на незаконните линии. Компетентните органи трябва да обмислят и възможността за спиране от експлоатация и премахване на строежите, за които няма строителни книжа или не са безопасни.

Въз основа на събраната до момента информация от проверките, ВАП намира, че са предприети съществени мерки, свързани с безопасната експлоатация на кабинковите и въжени линии в страната, които досега не са били обект на задълбочен анализ и проверка. Към момента проверките продължават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама