Православна църква почита паметта на света Неделя

07:30, 07 юли 22 25 2359 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българската православна църква почита днес паметта на света великомъченица Неделя или Кириакия - една от най-тачените от българите светици. Родена през 3 в. в Мала Азия, Кириакия загинала мъченически за своята вяра по време на гоненията срещу християните при император Диоклетиан.

Мощите на светицата са пренесени в столицата на Второто българско царство - град Търново при управлението на царете Асеневци. По-късно патриарх Евтимий описал нейния живот и страдания, превеждайки от гръцки на старобългарски името й Света Неделя.

Св. Неделя е изобразявана в иконите като красива девойка, облечена в народна носия. Народният култ към светицата е характерен предимно за земите на Странджа, Сакар, Пирин, Родопите, където празника й наричат Света Пресвята, Пресвета Неделя, Къса Неделя, Голяма Неделя, Опална Неделя, Стара Неделя и още Прясната Неделя. В тези райони и до днес битува вярването, че „Голямата Неделя е майка на всички недели в годината” или, че е „майка на неделния ден от седмицата”.

На празника не трябва да се похваща никаква работа. Силно се вярвало, че в противен случай светицата много ще се разсърди и ще накаже с болести и със смърт жените, които са работили. За Голяма Неделя стопанките приготвят обредни питки, които раздават в черква, до параклис или оброчище, носещи името на светицата. На Голяма св. Неделя болните се къпят в лековити извори и се мият с лековита вода от аязмата.

По случай храмовия празник в едноименната столична митрополитска катедрала „Света Неделя“ ще бъде отслужена тържествена литургия.

На 7 юли имен ден празнуват: Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама