Всеки изхвърля по 7,3 кг електроника годишно

13:59, 06 юли 20 / Любопитно 25 1103 Юлиан  Тодоров
Снимка: CanStockPhoto

Планината от изхвърлени монитори, клетъчни телефони, мишки и клавиатури, вентилатори и електроуреди е достигнала рекордна височина, сочи нов доклад на ООН, публикуван наскоро. Проучването показва, че количеството е-отпадъци, натрупано през 2019 г., възлиза на 53,6 милиона тона, като това е с 2 милиона тона повече в сравнение с предходната година, предава Technews.

Цифрата означава, че всеки човек на планетата генерира средно 7,3 килограма електрически или електронни отпадъци на година. Общият обем е-отпадъци е толкова голям, че – според авторите на изчисленията – теглото на всички изхвърлени устройства е еквивалентно на 350 круизни кораба с размера на Queen Mary 2.

Азия е регионът с най-голям „принос“ в тенденцията на нарастване на е-отпадъците. Там са изхвърлени 24,9 милиона тона електроуреди и електроника. Двете Америки са пратили на депото 13,1 милиона тона е-боклук. Европа е генерирала 12 милиона тона е-отпадъци, а Африка – едва 2,9 тона.

По друг начин изглеждат нещата обаче, ако се погледне разпределението на тези отпадъци на глава от населението. Европа е „лидер“ по генериране на боклуци: по 16,2 кг на човек. Втора е Океания – (16,1 кг на човек от населението), в Америките пропорцията е 13,3 кг. на човек, а в Азия и Африка – съответно по 5,6 и 2,5 килограма на човек.

Очаква се към 2030 година количеството е-отпадък, което човечеството изхвърля, да достигне 74,7 милиона тона. Ако това се случи, цифрата ще означава удвояване за последните 16 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!