Диагностицираха младо момиче с коронавирус без проведен тест?

20:40, 04 юли 20 25 4414 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Публикация на младо момиче в социалната мрежа Facebook твърди, че след преглед при лекар и без нейно знание в амбулаторния лист е била записана диагноза COVID-19. PCR тест обаче така и не е бил направен.

Зорница Алексиева е отишла в "Медика Русе" на 28 юни, защото има алергия от цъфтящи липи, която се влошила. Симптомите били надуто гърло, заради което имала и затруднено дишане. Когато отишла на преглед я попитали "дали ще лежи в болницата", а тя отказала. От здравното заведения й заявили, че само трябва да подпише амбулаторния си лист и да се прибира.

"Ако желая да ми бъде направен тест, трябва да лежа 10 дни в болницата. Понеже не бях в състояние да чета нещата в амбулаторния лист, а придружителят ми не бе допуснат вътре, подписах набързо и си тръгнах. Вкъщи видях, че имам диагноза COVID-19 без направен тест. Направих си тест в лаборатория на следващия ден, който беше отрицателен. Искам всички да разберат как точно се поставят диагнози и защо случаите на COVID-19 се увеличават с всеки изминал ден!", пише Зорница.

 

Автентичността на данните в амбулаторния лист предизвика съмнения. Лекарят, прегледал момичето, е всъщност специализант по кардиология, пише FrogNews. Остава въпросът защо кардиолог преглежда човек с алергия. Спорно е също и защо на листа няма предписано лечение, ако пациентът е бил в по-критично състояние.

В амбулаторния лист обаче прави впечатление и номерът на поставената диагноза - МКБ U07.1. Справка в Националния център по обществено здраве показва, че всъщност това са реални кодове, въведени от Световната здравна организация за отчитане на COVID-19.

В края на юни месец деца от столичната 185-а детска градина дадоха три положителни проби за коронавирус. Въпреки това бащата на две от тях решава да провери резултатите им и ги тества повторно в независима лаборатория. Резултатите от там са отрицателни.

Тестват 200 деца и персонал от детска градина "Звездичка" в "Дружба"

Има ли манипулиране на резултатите и кой стои зад евентуална злоупотреба? Общински съветник от БСП обвини РЗИ, че манипулира статистиката за коронавируса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама