"Репортери без граници": Българските власти игнорират заплахите срещу Николай Стайков

18:36, 03 юли 20 25 1897 Шрифт:
Редактор:

Неправителствената организация "Репортери без граница" призовава българските власти да осигурят независимо разследване на смъртните заплахи, които журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков е получил.

Те настояват да му бъде осигурена полицейска защита. Според организацията това се налага и заради публикуваните две части на разследването на Стайков - "Осемте джуджета", което разкрива мрежа за влияние и кражба на бизнеси, в които е намесена българската прокуратура, съобщава "Дневник".

Седмица преди Антокорупционният фонд да пусне първата част на разследването на Стайков, от организацията съобщиха, че той е получил заплахи. На личния му мобилен телефон през равен интервал от време в продължение на 24 часа, той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови. Домът му, както и къщата на родителите на съпругата му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца. Стайков подаде сигнал до полицията.

Разкритията на бизнесмена Илия Златанов за рекет и принуда продължават

"Но органите на реда не са предприели никакво действие, нито са преценили, че Стайков има нужда от охрана", се казва в позицията на международната организация.

От там отбелязват, че работата на Стайков е с фокус върху разкриването на корупция и често получава и международен отзвук.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама