Разкритията на бизнесмена Илия Златанов за рекет и принуда продължават

11:34, 02 юли 20 25 4693 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Това не е Специализирана прокуратура, това е специализирана престъпна група. Те си фабрикуват каквито искат документи, казва Илия Златанов, собственик на "Изамет" във втората част на разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета". Той продължава разказа си как е бил принуждаван да прехвърли целия си бизнес чрез заплахи - синът му Явор Златанов няма да бъде включен на хемодиализа, както и че животът му е бил застрашен. От обясненията му се разбира, че златото, което прокуратурата изземва при ареста на Явор Златанов през юли 2019 година изчезва и са му представени документи от прокуратурата, според които златото е купено от Виена, съобщи „Дневник“.

Два дни след появата на първата част, от прокуратурата съобщиха, че са се самосезирали за проверка. Във вторник, 30 юни авторът на разследването Николай Стайков беше извикан на разпит по образуваната предварителна проверка. В сряда главният прокурор Иван Гешев коментира, че не се притеснява да провери "осем джуджета и 10 малки негърчета".

От новия клип, става известно, че на повторната покана за разговор с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров (Пепи Еврото), потърсен в ресторанта "Осемте джуджета", той отказва с мотив: риск от коронавирус. В новата серия се появяват още адвокат Магдалена Мончовска, която е препоръчана от Петров на Златанов и нотариус Весела Ивчева.

Златанов разказва, че се среща с Любена Петрова (съпруга на Пепи Еврото), която го уверява, че документите за иззетото злато са намерени. Тя го праща в Специализираната прокуратура. „Към осем часа ми казаха да влизам в Специализирана прокуратура, ама да ви кажа влязох като в църква. Свободен вход, на юнашко доверие, никой не те проверява за оръжие, за карта. Влязох и чакам при деловодството. В 10 без 15 ме качиха на третия етаж пред офиса на Франтишек. Там бяха адвокат Мончовска, адвокат Цветкова, и някакъв дежурен прокурор, който смотолеви някакво име", посочва Златанов. Потърсен от фонда, прокурор Франтишек е отказал коментар.

По думите му златото е било в два кашона, липсвали са 52 монети и около 5 килограма злато. Златанов подписва документи. "На една количка този, дежурният прокурор ги качи, тръгнахме, аз слязох с пътническия асансьор, той слезе с другия, излязохме на двора, Любена влезе с джипа като у тях си в в двора, направо на двора, качиха и двете кашончета и изчезна. И след това нито ми вдига телефон, нито ми пише, нито се обажда". Във видеото са показани скрийншотове от комуникацията им.

"В прокуратурата си имат механизъм за съставяне на фалшиви документи. Откъде намериха фактури на мен, намериха на мое име, че съм купувал златото от австрийски дилър? Ха, кажете? Значи, те си ги фабрикуват", казва Златанов. В клипа е цитиран синът на Златанов - Явор, който твърди, че иззетото злато е негово и той има документи за него, които засега няма да показва. Отговорите му са получени по мейл.

Клипът завършва с обещание за още една серия. В края на видеото се включва дъщерята на Илия Златанов - Пролетина.

Първата част на "Осемте джуджета" можете да видите тук.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама