Поглед назад: Аз един Бачо Киро съм

08:20, 07 юли 20 / Поглед назад 25 2655
Снимка: БГНЕС

На 7 юли се навършват 185 години от рождението на Бачо Киро - изявен учител, книжовник и фолклорист, обесен като участник в освободителното движение.

Киро Петров Занев, както е цялото му име, е роден на 7 юли 1835 година в Горни Турчета, днес Бяла черква. Баща му, който е селският говедар, умира, когато Киро е едва 6-годишен. Животът го принуждава от ранна детска възраст да започне да помага за прехраната на семейството. Когато навършва 12 години, майка му го изпраща в Батошевския манастир, за да се научи на четмо и писмо.

След 1852г. работи като учител в близките села. През 1857 година се връща в родната си Бяла черква, където с прекъсване е учител в местното училище до смъртта си.

Бачо Киро успява да се наложи като виден възрожденски просветител, заслужил уважение сред българи и турци. Въвежда таблиците за обучение, "Рибния буквар", честването на празници. Също така пише стихове, чрез които призовава за бунт и свобода на поробена България. През 1864 г. повежда населението и със сопи прогонва търновския гръцки владика Григорий.

Снимка: Уикипедия

 

През 1869 година учредява първото селско читалище у нас - "Селска любов", а година по-късно създава и първия селски читалищен и училищен театър в България.

През февруари 1872 г. е основан Бялочерковския частен революционен комитет с председател Бачо Киро Петров. Сред основателите са Ангел Кънчев и отец Матей Преображенски.

След решението на Гюргевския комитет за въстание в България през пролетта на 1876 г. успява с помощта на свои съмишленици и съратници да организира в Бяла черква чета от повече от 100 юнаци.

Взема участие в епичната и неравна битка с войската на турския генерал Фазлъ паша през 9-те майски дни на 1876 г. в Дряновския манастир. След разбиването на четата и опожаряването на манастира, успява да се спаси и да стигне до Бяла черква, където се крие в колибата на лозето си, но е предаден и арестуван.

Снимка: Уикипедия

 

Откаран е в Търново и е осъден на смърт чрез обесване. Изправен пред извънредния турски съд, печели дори враговете с достойното си държане. Бачо Киро без колебание поема отговорността за делата си. Търновският първенец Етхем бей прави опит чрез защитника Джовани Икономов да спаси Бачо Киро, представяйки го за умоповреден, тъй като според стар турски закон лудите не трябвало да бъдат осъждани на смърт. Тогава се случва нещо изумително - на чист турски език българският патриот заявява:

„Аз един Бачо Киро съм, (Бен бир Бачо Киро им,)
без страх от турчин комита съм. (тюркен коркмаз комита им.)
Пушка на рамо турих, (Шишкане умузума тактъм,)
Дряновски манастир намерих. (Дренова монастира булдум.)
Правдата си да диря излязох, (Хакъм арамаа бен чиктъм,)
въжето си на врата сам метнах! (ипи де бойнума тактъм.)“

Обесен е заедно с войводата от Горнооряховската чета Иван Семерджиев  в Търново на 28 май 1876 г. Погребани са там заедно с други въстаници.

Докато е жив е издал 3 книги: „Описание на село Горни Турчета“ (1870), пътеписите „Пътуванието на Бача Кира“ (1873), „Второто пътувание на Бача Кира“ (1874).

В ръкопис остават много стихотворения, историографски и фолклористични изследвания. Събира множество фолклорни материали, част от които изпраща на Петко Славейков в Цариград. Останали са 34 ръкописни сборника на Бачо Киро и учениците му с общ обем 4470 страници.

Пещера "Бачо Киро"

На Бачо Киро е кръстена първата благоустроена за туристи пещера в България. В нея са открити едни от най-старите следи от хомо сапиенс в Европа.

Пещерата се намира само на 300 метра от Дряновския манастир.  През 1962 г. е обявена за природна забележителност, а през 2002 г. пътеките и осветлението на обновени. Част от Стоте национални туристически обекта. Общата й дължина е 3 500 метра, което я нарежда на 13-то място в страната по този показател.

Днес в пещерата има два маршрута за посетители – къс и дълъг. Горещо ви препоръчваме дългия, защото точно той разкрива смайващата красота на пещерата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи