Новият щам на COVID-19 - по-заразен, но протича по-леко

10:11, 03 юли 20 / Свят 25 1762 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Настоящият доминиращ щам на COVID-19 по света е от три до шест пъти по-заразен от първоначалния вариант, появил се в Китай, показва ново проучване на научното списание "Cell", цитирано от БГНЕС.

Резултатите от лабораторните изследвания, публикувани в изданието, показват, че настоящата мутация е по-преносима между хората, отколкото предишното проявление на вируса, но протича значително по-леко.

Нов рекорд: 48 000 заразени с СOVID-19 в САЩ

"Данните показват, че има единична мутация, която всъщност кара вируса да се репликира по-добре и е с по-висока степен на предаване", коментира най-добрият американски специалист по инфекциозни болести Антъни Фаучи пред Американската медицинска асоциация.

Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и университета "Дюк" в Северна Каролина са открили, че настоящият вариант на вируса - D614G - има малка, но значителна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки.

Изследователският екип провел допълнителни експерименти, анализирайки данни за 999 британски пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Те наблюдавали, че тези с новия вариант имат повече вирусни частици в тях, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама