Икономисти: Чуждият инвеститор потвърждава стабилността на Fibank

08:53, 03 юли 20 25 1620 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Влизането на голям чуждестранен инвеститор като акционер във Fibank (Първа инвестиционна банка) е положителна новина за българския банков сектор и страната като цяло. Около това мнение се обединиха икономисти, предава БГНЕС.

Вчера Fibank успешно увеличи капитала си. Инвеститорите заплатиха акциите по новата емисия ценни книжа. Както вече е ясно, че новите акционери в ПИБ са Българска банка за развитие (ББР) с 18.35% и Valea Foundation със 7.87%.

„Влизането на голям чуждестранен инвеститор във Fibank ще се отрази положително на банката, защото в тези трудни времена всяка втора финансова институция в Европа е в търсене на свеж капитал“, коментира финансистът Емил Хърсев.

Той посочи, че повечето европейски банки изобщо не успяват да намерят такъв, защото доходността в европейския банков сектор в момента е изключително ниска, дори отрицателна. „Рискът в този сектор благодарение на вечните интервенции на регулаторите и централните банки също не трябва да се изпуска от внимание. Всичко това взето заедно води до това, че банките в нито една европейска страна в момента не са атрактивни за инвеститорите“, заяви Хърсев, което подчертава още веднъж успеха, който е постигнала Fibank и България.

Казусът „ПИБ“: „Спасява“ ли държавата банката?

Икономистът Димитър Чобанов оценява привличането на крупен чуждестранен инвеститор като безспорно една добра новина за Fibank и за цялата банкова система в България, защото това показва, че в действителност у нас вече има интерес от чуждестранните инвеститори.

„Този интерес се случва в един много ключов момент както за банковата система, така и за цялата икономика на България. В момента светът преминава през една доста сериозна криза. Тя поставя под опасност както икономиките, така и финансовия сектор. Това все още не е видимо, но предстои да се види. В един такъв период увеличаването на капитала е едно от нещата, с което банките трябва да се заемат. Колкото по-бързо стане това, толкова по-добре за самите тях. Fibank е успешен пример как се прави това и успя да го направи напук на кризата с коронавируса“, коментира той.

Чобанов е категоричен, че с тази сделка на практика се премахват всякакви съмнения дали цената предложена за новата емисия акции е пазарна. „Наличието на такъв международен инвеститор с добра репутация показва, че пазарната цена е точно толкова, колкото бе поискана“, добави той.

Към 2 юли 2020 г. Fibank увеличава своя основен капитал със 195 424 000 лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката ще достигне 22.52% в сравнение с 19.57% към 31 март 2020 г.

По повод на сделката Пол Шмид, член на Борда на Valea Foundation, заяви следното: „Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама