113 загинаха при срутване в мина в Мианмар

10:24, 02 юли 20 / Свят 25 1569 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Най-малко 113 миньори от нефритена мина в Мианмар загинаха след свлачище в северната част на страната, съобщиха пожарните служби, цитирани от АФП и БГНЕС. Причината за свлачището са мусонните дъждове, които влошават условията за работа в този сектор.

Свлачището е връхлетяло рано сутринта в четвъртък район близо до китайската граница в щата Качин след обилни валежи, съобщи службата за пожарна безопасност на Мианмар във Facebook.

„Нефритените миньори са били задушени от вълна от кал. Процесът на издирване и спасяване все още продължава", се казва в изявлението.

Работниците копаели за скъпоценните камъни на остър планински терен в град Хпакан, където следи от предишни миньори вече са набраздили земята.

Смъртоносните свлачища в района са често срещани и жертвите често са от бедни етнически общности, които търсят остатъци, оставени от големите фирми.

Watchdog Global Witness обяви, че през 2014 г. индустрията е спечелила около 31 милиарда долара, въпреки че много малка част от тази сума достига до държавната хазна.

Богатите природни ресурси на северната част на Мианмар, включително нефрит, дървен материал, злато и кехлибар, помагат да се финансират и двете страни на продължаваща десетилетия гражданска война между етнически бунтовници и военните.

Борбата за контрол на мините и приходите, които носят, често поставя местните цивилни между двете страни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама