За 57% от българите днес е по-важно как изглеждаш, а не колко си умен

10:43, 01 юли 20 / Любопитно 25 1854 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

54% от българите се определят като хубави, а 72% от тях твърдят, че са доволни от себе си. Красотата днес става все по-важна; за красивите като че ли всичко е по-лесно (близо 60% се съгласяват с това). Но пък кои са факторите на красотата? Оказва се, че не (само) властта и парите, дори и не само външният вид, те правят привлекателна или привлекателен.

1/3 от българите се съгласяват с твърдението, че по-богатите хора изглеждат и по-красиви, но две трети го отричат. 22% пък смятат, че хората с повече власт изглеждат по-красиви. 68% обаче са на обратното мнение, останалите не могат да преценят. Интелектът привлича (72% от запитаните смятат така; сред висшистите процентът е по-висок), добротата приобщава (според 82% от българите). Увереността краси (79%). Артистичността е секси, мислят повече от половината от запитаните. Значи красотата може да се изиграе, показват данни от проучване на „Галъп интернешънъл“.

Фитнесът става все по-важен (близо една трета даже смятат, че е задължителен), телесният „ъпгрейд“ също; че и голотата (70% се съгласяват, че дрехите днес са прекалено разголени). Даже 57% признават, че днес май е по-важно как изглеждаш, а не колко си умен. 58% казват, че за красивите хора всичко изглежда по-лесно. Но да си ОК със себе си май е най-важното - за да си красив в очите на другите, трябва да си красив в своите очи. Накратко: все по-важно е да си красив, но и все повече са пътищата към красота. Защото щастливите хора изглеждат по-добре. Цели 86%, т.е. почти всички, могат да потвърдят.

Снимка: Pixabay

А „стандартните“ стандарти за красота носят и травми (57% припомнят това, особено жени). И всеки има право да изглежда, както пожелае. С последното се съгласяват 87%. Впрочем, русото не е задължително по-хубаво. Само 23% се съгласяват, че русите хора са по-принцип по-хубави. Клишетата не са това, което бяха.

Когато става дума за самоопределението „хубав“, мъжете обаче почти се изравняват с жените. 55% от българките смятат за себе си за хубави и почти толкова - 53% – от българските мъже. Водещ критерий остава възрастта.  

Анджелина Джоли (18% я определят като най-красивата жена)  и Ален Делон (според 16% е най-красивият мъж) не бият с много в класацията по красота Невена Коканова (15%)  и Стефан Данаилов (15%). Чуждите звезди побеждават нашите главно заради най-младите. Старата школа си харесва повече нашенското. Невена Коканова и София Лорен са идоли на най-възрастните. Анджелина Джоли на най-младите. При мъжете Стефан Данаилов и Ален Делон са любимци на по-възрастното поколение, а на най-младото – Брад Пит. 

Изследването е по поръчка на „Рубела Бюти“ и е проведено между 1 и 8 март 2020 г. сред 813 пълнолетни българи по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама