ЕАЦС представи годишния си доклад „България и светът 2019”

09:36, 01 юли 20 / Политика 25 1403 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Евро-атлантическият център за сигурност представи своя Годишен анализ “България и светът 2019” в Платформа А6 на НДК, съобщиха от Центъра.

Много от важните въпроси за България, касаещи националните ни интереси и ролята на страната ни в международен план, остават без ясни отговори и без отзвук в обществото“, заяви Цветан Цветанов, председател на Управителния съвет на ЕАЦС, като даде за пример разрешението за строителството на АЕЦ „Белене“ от Европейската комисия, резервирания капацитет и средствата за изграждането на „Турски поток“ на територията на България и подготовката ни да се възползваме от възможностите на Зелената сделка. Той подчерта, че именно това е ролята на Годишния анализ - да даде гласност на тези ключови теми.


Снимка: ЕАЦС

Проф. Румен Кънчев, главен редактор и съставител на изданието, разясни, че анализът дава обективна и надпартийна картина на ситуацията в национален и международен план и създава концептуална схема за нейното разбиране и осмисляне. Кънчев описа тезата си за триполюсния модел на международните отношения, пулсиращи между стабилност и нестабилност. Ген. Съби Събев направи обзор на военния баланс в Черно море, като подчерта нуждата от повече симетричност в присъствието на НАТО, което ще е възможно, когато имаме сходно тълкуване на средата за сигурност и необходимостта за отговор от страна на държавите членки на НАТО в региона, а това към момента не е на лице.

Цветанов: Дадох всичко от себе си за ГЕРБ

По отношение на руските енергийни проекти, инж. Христо Казанджиев подчерта, че тяхното реализиране рискува затварянето на България в една много тежка прегръдка на енергийна зависимост от Русия и лишаване на страната ни от възможности за довеждане на други енергийни източници освен руските. Според инж. Иван Хиковски българската енергийна политика се отклонява от европейските практики и развитието ѝ крие сериозни рискове.

Според Николай Кръстев, разкритията през 2019 г. показват една много стройна организация на руските разузнавателни служби на Балканите, която изисква сериозни усилия за противодействие. Изпълнителният директор на центъра София Петкова поясни, че вътрешната сигурност на ЕС се сблъсква с все по-комплексни и трансгранични предизвикателства, което изисква общ европейски подход и води до разширяване на мандатите на Европол и Фронтекс, но това разширяване трябва да бъде съпътствано и с увеличаване на финансовите и човешки ресурси за двете агенции, които изпитват дефицити.

Годишният анализ обхваща седем теми в седем отделни глави, които набелязват основни тенденции, предизвикателства и решения за сигурността на национално, регионално и европейско ниво. Изданието може да откриете като е-книга в онлайн платформата на Сиела, както и като печатно издание в книжарската мрежа на издателството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама