Цветанов: Дадох всичко от себе си за ГЕРБ

19:40, 30 юни 20 / Политика 25 2371 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Българското общество е омерзено, че се говори за компромати, а не се говори за политика. Така председателят на Евроатлантическия център за сигурност (ЕАЦС) Цветан Цветанов коментира изтеклите записи, на които се твърди, че се чува гласът на премиера Бойко Борисов.

Това не е начинът за правене на политика и затова се разграничавам много ясно. Хората искат да чуят какви са хоризонтите. И институционалното противопоставяне между президент и Министерски съвет е неработещо за обществените и националните интереси на страната“, посочи Цветанов.

Той е категоричен, че докато е бил член на ГЕРБ, е дал всичко от себе си за партията. „И бих попитал всеки един какво е направил за съответния регион и с какво е допринесъл той повече от мен в ГЕРБ“, каза Цветанов.


Снимка: Юлиан Тодоров

Цветанов: Ще изградя партия на принципа "Не на лидерството"

Днес ЕАЦС представи своя Годишен анализ „България и светът 2019” през юни. Изданието е първо от поредица годишни анализи, които екипът на Центъра счита, че като неправителствена организация със сериозна обществена ангажираност е длъжен да публикува ежегодно.


Снимка: Юлиан Тодоров

Проф. Румен Кънчев от ЕАЦС, който е главен издател на изданието, посочи, че целта му е да се даде отговор на това, как определени ключови проблеми от националната сигурност на България могат да бъдат решени. „Стратегията, която ще защити трайно българските интереси, трябва да бъде фокусирана върху укрепване на държавността и институциите, превъоръжаване на армията, увеличаване на тежестта на страната в НАТО и ЕС, както и върху активната ни позиция в инициативата „Три морета“. В следващото десетилетие трябва да водим лоялна и добре обмислена политика и да сме верни партньори на нашите съюзници“, посочи той.


Снимка: Юлиан Тодоров

Ген. Съби Събев говори за военните дисбаланси в Черно море. Според него Русия след 2014 г. е създала мощен военен потенциал както в Черно море, така и в незаконно окупирания от нея Крим. Тя превъзхожда България, Румъния и Турция както в авиацията, така и в подводно отношение в Черно море. „И нито една черноморска страна членка на НАТО не може да ѝ противодейства“, обясни той и посочи, че управляващите в България не трябва да неглижират военната ситуация в Черно море, а напротив – тя трябва да ги тревожи. „Там има достатъчно носители на ядрено оръжие, които могат да го доставят от 6 до 8 часа“, подчерта ген. Събев.

Много политици вярват, че Русия няма да ни нападне. Но ние сме НАТО-вска държава и не трябва да вярваме на Русия, защото тя вече наруши много договори. И не може ние като страна да се правим, че това въобще не ни засяга“, каза още той. Ген. Събев е категоричен, че заради това ние трябва да засилим своя военен потенциал.


Снимка: Юлиан Тодоров

Енергийният експерт Христо Казанджиев от ЕАЦС посочи, че засилването на влиянието на Русия на енергийния пазар в региона може да доведе до затваряне на България в една много тежка "енергийна прегръдка" и до ограничаване на нейните възможности за осигуряване на други източници на енергия освен руските. Според него настоящите проекти, по които България работи в сектор „Енергетика“, генерират огромен корупционен потенциал. „Всички виждаме как те се използват за огромен разход на обществени средства, изтичащи от държавата към някакви субекти“, посочи Казанджиев. Според него корупцията у нас е свързана със слабото управление и липсата на прозрачност при взимането на инвестиционни решения. „Време е за радикални реформи в енергетиката“, подчерта Казанджиев.


Снимка: Юлиан Тодоров

Николай Кръстев коментира влиянието на Русия на Балканите, като посочи, че тя не е изоставила региона. Той припомни за намесата ѝ в Косово и Сърбия, както и последните разкрити случаи у нас. Кръстев е категоричен, че няма как да спрем напълно руската разузнавателна служба, но трябва да поддържаме нашия регион в будно състояние, за да бъдем сериозни в сферата на опазването му. Според него по отношение на това България може да има главна роля.

Кръстев коментира още, че киберсигурността в сферата на информацията е изключително сериозен въпрос, защото от нашия регион се появяват все повече фалшиви новини. Той даде пример със ситуацията в Северна Македония, където по думите му има множество фалшиви новини, които влияят на вътрешната политика. „Тези фалшиви новини се подклаждат от остатъците на руските фабрики за тролове, които съществуваха, докато управляваше там Груевски“, обясни той. Според него във връзка с това могат да се направят много неща – медиите да започнат да разкриват фалшивите новини, както и да се създадат много повече не само професионални медии, но и професионални журналисти.

Цветан Цветанов, от своя страна, посочи, че фалшивите новини най-често са функция, реализирана на база на политиките, които се водят в съответните държави.


Снимка: Юлиан Тодоров

Изпълнителният директор на ЕАЦС София Петкова посочи, че тероризмът и миграцията са най-големите предизвикателства пред вътрешната сигурност на ЕС, защото имат най-голям потенциал да се развиват във времето и генерират нови предизвикателства, които разобличават липсата на гъвкавост в системите за сигурност на национално ниво. „ЕС и държавите членки изпитват все по-голяма необходимост за общ подход в борбата с тези предизвикателства. А вътрешната сигурност на ЕС не може да бъде гарантирана, ако оставим сигурността на външните граници да бъде ангажимент на конкретните държави“, категорична е Петкова.


Снимка: Юлиан Тодоров

Цветан Цветанов подчерта, че констатациите на Годишника показват, че ситуацията е доста тревожна. „Трима са основните играчи на световната сцена – Русия, Китай и САЩ. И трябва всяка една държава членка на ЕС и НАТО да има своите приоритети и защитни механизми. Ние от ЕАЦС категорично заявяваме, че единственият възможен път за страната ни е евроатлантическият. И всяка една инициатива за партньорство от САЩ трябва да бъде подкрепена“, посочи той.

Той коментира, че най-тревожното по отношение на енергийната сигурност е, че всички енергийни проекти у нас позволяват да има корупционен натиск. "И това показва, че общественият ресурс не се използва по най-правилния начин", заяви Цветанов. 

Според него най-важно е да върнем доверието в институциите, защото иначе популизмът ще вземе превес. Цветанов призова правителството за по-сериозна прозрачност, за да бъде гарантиран интересът на държавата.

За Годишния анализ „България и светът 2019“

Изданието обхваща седем теми, разгледани в седем отделни глави, като се стреми да идентифицира тенденции и ключови събития, които да дадат на читателя една концептуална призма за анализ на случващото се на национално, регионално, европейско и глобално ниво. Главен редактор и съставител е проф. Румен Кънчев, експерт по геополитика и отбрана, а авторите включват ген. Съби Събев, енергийните експерти инж. Христо Казанджиев и инж. Иван Хиновски, журналистите Христо Христов и Николай Кръстев, историкът проф. Евелина Келбечева и изпълнителния директор на ЕАЦС София Петкова. Разгледаните теми са свързани с геополитическата ситуация, военният баланс в Черно море, енергийната сигурност на България и региона, руските енергийни интереси, засилената активност на руските разузнавателни служби в региона и инструментариума им за въздействие, вътрешната сигурност на ЕС и ролята на Европол и Фронтекс, последствията от комунистическото тоталитарно минало и справянето с него за настоящото развитие на страната ни.


Снимка: Юлиан Тодоров

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама