Най-големият синдикат в МВР обяви готовност за протест

18:12, 27 юни 20 25 1722 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) има готовност да излезе на ефективен протест, съобщиха от организацията, предаде "Дневник". Причината е продължителен конфликт на синдиката с една от ключовите дирекции във ведомството - "Правно-нормативна дейност". От профсъюза твърдят , че въпреки положените през последните години усилия, нейните членове и всички служители в МВР продължават системно да са потърпевши от неспособността на Дирекцията да предложи на ръководството на Министерството адекватни решения на проблеми, засягащи пряко професионални и икономически интереси на служителите.

СФСМВР настоява заплатите на всички служители да бъдат увеличени с равна сума. От дирекцията обаче отговорили, че увеличението ще е 10% за всички. По този начин служителите с малки заплати са получили малко увеличение, а тези с големи - съответно повече пари, което според синдикатите не е справедливо.

Казусът с извънредния и нощния труд е причина за друг спорен въпрос. По закон извънредния труд в МВР се компенсира или с допълнително заплащане или с отпуск, който може да е до 12 дни годишно. Проблемът се появява, когато даден служител получи цялата компенсация под формата на отпуск, но пак му се наложи да работи изънредно. От СФСМВР твърдят, че правната дирекция отказва да даде становище как се процедира в такива случаи.

Проблемът с нощния труд е, че според синдикатите в МВР, той не се отчита както посочва Кодексът на труда и в резултат служителите биват ощетени. Въпреки че министерството многократно е осъждано, правната дирекция не е дала становище и по този въпрос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама