Кристалина Георгиева: Имаме 1 трилион долара за кредити

20:18, 15 май 20 / Свят 25 3482 Шрифт:

Тази криза е безподобна. През април МВФ прогнозира срив на световната икономика с 3%, но спадът ще е още по-сериозен. Без ваксина и ефективни лекарства в някои държави за съжаление ще се развият още по-отрицателни сценарии. Това заяви председателят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю за германския вестник “Ханделсблат”, съобщава "Дойче Веле".

Кристалина Георгиева предупреждава, че държавите започват да отварят икономиките си, но това не се случва едновременно навсякъде и е възможно да се наложи ново затягане на мерките.

“Прогнозираме ръст от 5,8% през следващата година”, казва Георгиева, но посочва, че тази прогноза все пак е несигурна.

Председателят на Международния валутен фонд изтъква, че организацията ѝ е добре подготвена за кризата. “Нашите капацитети за отпускане на кредите днес са четири пъти по-големи в сравнение с периода преди финансовата криза през 2008 година: един трилион долара днес, 250 милиарда тогава”, обяснява тя и допълва, че “като цяло разполагаме с 800 милиарда долара в резерв”.

“Ще преодолеем кризата”, убедена е Георгиева. Но предупреждава, че пътят напред е труден. “По време на разхлабването на мерките правителствата трябва да не изпускат от поглед епидемиологичните тенденции”.

МВФ е одобрил 50 молби за спешна финансова помощ на стойност 18 млрд. долара

Важно да се следят три неща, казва българката. Дали здравната система разполага с нужния капацитет, дали са на разположение достатъчно тестове, за да могат веригите на заразяване да бъдат проследени, и дали се осигуряват необходимите защитни материали.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Spon4 bob 23:23, 15 май 20

E Blagodaria ...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама