От ДБ обвиниха ГЕРБ в конфликт със закона заради разширяването на метрото

13:38, 26 юни 20 / София 25 1984 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ГЕРБ иска да прокара проект, който е в конфликт със закона. Така от „Демократична България“ отговориха на обвинението на общинските съветници от управляващите, че блокират развитието на метрото.

Припомняме, че вчера групата на ГЕРБ /СДС/ в СОС излезе с декларация по повод действията на общински съветници, целящи да блокират развитието на един от най-екологичните проекти на града - метрото. Повод за изявлението беше скандалът, който беляза заседанието в комисията по архитектура на СОС в сряда. Обсъждането на удължаването на метрото до „София Ринг мол“ и Симеоновския лифт беше отложено, защото се оказа, че поръчания от Борис Бонев сравнителен анализ не е готов.

ГЕРБ – София обвини общински съветници, че блокират развитието на метрото

Според ДБ, за да може предложението за удължаване на метрото до ИКЕА и „София Ринг мол“ да защити по най-добрия начин интереса на софиянци, трябва от ГЕРБ да отговорят на няколко ключови въпроса.

„Като начало ръководството на Столична община и изпълнителният директор на общинското дружество “Метрополитен” ЕАД са длъжни да дадат отчет за контактите си с представителите на групата Danaos Corporation и лично с г-н Джон Кустас, свързани с финансирането на проучванията и на самия идеен проект от 2011 г. до момента. Проект, който, по думите на изпълнителния директор на „Метрополитен” ЕАД, е бил финансиран „от който си иска там, не сме го финансирали ние... а от местните там бизнесмени“, посочват от „Демократична България“.


Снимка: БГНЕС

Според тях само след такъв отчет ще стане ясно защо ГЕРБ настойчиво иска да прокара проект, който не само е в конфликт със закона, но и не е придружен от анализ, доказващ, че това е най-добрият вариант за транспортно обслужване на съответната зона.

Желанието ни да получим сравнителен транспортен анализ не означава, че възпрепятстваме развитието на метрото. Означава единствено, че държим публичният ресурс да бъде влаган ефективно, след внимателна и професионално направена преценка за съотношението между вложението и очакваните от него ползи за град“, обясняват от ДБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама