Ева Майдел: Технологиите помагат за растеж, хората няма да загубят работата си заради роботите и автоматизацията

12:02, 24 юни 20 / Политика 25 1529 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

72% от европейските граждани се страхуват, че ще загубят работата си заради внедряването на роботи и изкуствен интелект в индустрията. Необходимо е да отговорим на тези притеснения с конкретни факти, които ясно показват, че технологиите помагат за растеж и за заетост. Например, скандинавските държави, където автоматизацията на индустрията и работата с данни е на най-високо ниво в Европа, бележат положителен ръст в създаването на нови работни места. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел като говорител по време на онлайн дискусия за дигиталната икономика. В събитието взе участие и ресорният комисар по вътрешен пазар Тиери Бретон, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

Ева Майдел към Манфред Вебер: Промените в ЕС след кризата трябва да засилят икономиката

ЕС няма време за губене, ако иска да бъде лидер в световното технологично състезание. За да разгърнем потенциала на икономиката на данни и изкуствения интелект, е необходимо да подобрим интернет достъпа на регионите, инфраструктурата за обработване и анализ на данни, уменията на гражданите и не на последно място киберсигурността“, поясни българският евродепутат и добави, че е привърженик на принципа да се регулира по начин, който да не затруднява иновациите „така че предприемачите да имат възможността да разгърнат таланта и идеите си и да претворят дадена технология в нещо позитивно за всички нас". 

Снимка: ГЕРБ

Цифровите данни, които се генерират от потребителите, бизнесите и от публичната администрация имат потенциала да променят коренно правенето на политики. Ако всички масиви от данни се съберат и анализират, ще допринесат, например, за решения за по-чиста градска среда, по-добра диагностика на заболявания и разработване на лекарства, за по-добра енергийна ефективност и др. Всичко това има пряко положително въздействие за стандарта на живот на всички европейци“, посочи Ева Майдел.


Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама