Старт на предизборната кампания в Северна Македония

09:00, 24 юни 20 / Свят 25 1430 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Днес започва десетдневната предизборна кампания за парламент на Северна Македония, която ще продължи до полунощ на 12 юли, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 15 юли.

Тези избори ще бъдат по-особени, предвид ситуацията с коронавируса и мерките, които и кандидатите, и избирателите трябва да спазват с цел защита на общественото здраве.

В изборите ще участват 15 партии и коалиции, най-големите от които вече започнаха да представят предизборните си платформи и да провеждат срещи с гражданите. Всички партии, без изключение, се обявиха за провеждане на честни, свободни и демократични избори при спазване на мерките за защита.

Гласуването ще протече в рамките на 3 дни, а изборният ден ще бъде удължен с 2 часа – до 21:00 часа.

На 13 юли ще гласуват лицата, които са под карантина заради положителен COVID-19 тест и тези, на които им е определена самоизолация.

На 14 юли ще гласуват болните и трудноподвижни граждани, а на 15 юли – всички останали гласоподаватели в Северна Македония.

Край на извънредното положение в Северна Македония – избори на 15 юли

Партиите ще съобразят кампаниите си с мерките за защита от COVID-19 и няма да организират масови прояви. Фокусът ще бъде върху използването на интернет-платформи и електронни медии. На срещите с граждани на открито ще може да присъстват не повече от 50 човека, а в закрити помещения – до 30 души при спазване на дистанция и използване на предпазни маски.

Държавната избирателна комисия трябва да одобри най-късно до 4 юли избирателните списъци.

Първоначалната дата за провеждане на предсрочните парламентарни избори беше 12 април, но тя беше отменена заради въвеждането на извънредно положение в страната, предизвикано от пандемията от коронавирус.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама