Край на извънредното положение в Северна Македония – избори на 15 юли

10:39, 22 юни 20 / Свят 25 1869 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Днес изтича срокът на удълженото извънредно положение в Северна Македония. Президентът Стево Пендаровски обяви миналата седмица 8 дни допълнително, за да бъде извършена необходимата подготовка по организацията на предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 15 юли, предава БГНЕС.

Държавният глава обоснова решението за ново извънредно положение с необходимостта да се извърши подготовка за изборите и особено прилагането на мерки за защита на общественото здраве по време на изборния процес в условията на пандемия.

Припомняме, че първоначалната дата за провеждане на предсрочните парламентарни избори беше 12 април, но тя беше отменена заради въвеждането на извънредно положение в страната, предизвикано от пандемията от коронавирус.

След продължителни и неуспешни преговори, консултации и няколко лидерски срещи, президентът, властта и опозицията се споразумяха датата на изборите да бъде 15 юли.

Според заявеното в Държавната избирателна комисия, в изборите ще участват 15 партии и коалиции с 1 598 кандидати.

Предизборната кампания стартира на 24 юни. Партиите обещаха честни и демократични избори и подписаха кодекс за поведение, в който поеха ангажимент да се фокусират върху безопасна за здравето на гражданите кампания без големи събирания и митинги, с широко използване на социалните мрежи, традиционните медии, билбордове и друг тип на онлайн представяне.

Партиите и коалициите, които участват в изборите, ще могат да представят своите програми до 24:00 часа на 12 юли, когато приключва предизборната кампания.

Гласуването ще протече в рамките на 3 дни, а изборният ден ще бъде удължен с 2 часа – до 21:00 часа.

На 13 юли ще гласуват лицата, които са под карантина заради положителен COVID-19 тест и тези, на които им е определена самоизолация.

На 14 юли ще гласуват болните и трудноподвижни граждани, а на 15 юли – всички останали гласоподаватели в Северна Македония.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама