Сменят „обидното“ име на сладоледа „Ескимо“

16:44, 22 юни 20 / Любопитно 25 8102 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След близо сто години, сладоледът „Ескимо“ ще получи ново име. Компанията „Dreyer’s Grand Ice Cream“ иска да обърне внимание на расовото равенство и намира името „ескимо“ за „пренебрежително“, пише Си Ен Ен, съобщи „Площад Славейков“.

Ваниловият сладолед с шоколадова обвивка е поредният продукт, който променя името си в контекста на антирасистките протести, обхванали САЩ и Европа. Преди това имената или логата на популярни свои артикули промениха „Aunt Jemima“, които предлагат миксове за палачинки, сиропи и други продукти за закуска, както и марката „Uncle Ben“.

Решението за промяната на името на „Ескимо“ идва в контекста на световните демонстрации срещу полицейското насилие и институционалния расизъм. Протестите се провеждат като част от движението „Животът на чернокожите има значение“ (Black Livеs Matter), започнали след смъртта на чернокожия арестант Джордж Флойд.

Защо в САЩ и Великобритания събарят паметници, а в България не

Компанията, която произвежда „Ескимо“, преразглежда политиката си от известно време, казва неин говорител. Терминът се използва широко в Аляска и се отнася за местните инуити и юпики. Това название се смята за пренебрежително на много други места, защото е дадено на местните от други хора и се смята, че означава „който се храни със сурово месо“, казват от компанията.

Лингвисти са на мнение, че думата има друг произход, базиран на дума, която означава да плетеш зимни обувки“. Но хората в Канада и Гренландия предпочитат да не бъдат наричани така.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Росица 09:38, 24 юни 20

Пълни глупости, светът наистина изтрещя.
В цял свят работят предимно белите, черните точат социалната система. Ако това е расизъм искам и аз да съм черна!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама