Бивш шеф в НСО: Охраната е предана на Борисов, компроматите не са от там

13:21, 22 юни 20 / Политика 25 1543 Шрифт:
Юлиан  Тодоров

НСО е приемник на няколко служби, които са започнали своята дейност преди 141 години. На практиката тази есен НСО ще отпразнува своята 141-ва годишнина. Това е довело до една голяма специализация, утвърждаване в обществото и в международен аспект. Това каза за БНР Румен Ралчев, бивш началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов, Желю Желев и служител в УБО и НСО.

НСО вече не охранява главния прокурор

Той е категоричен, че службата днес е модерна: Тя е преорганизирана! Нова организация има, не само ново име, много намален състав  - в момента е около 800 души, въпреки че щатът е 1000 човека.

И в момента има служби близки до дейността на НСО каза той по повод намерението за промени в Закона за МВР. 

Вече има няколко паралелни служби, които функционират с много близка, да не кажа идентична дейност – Бюрото за охрана на главния прокурор, Служба за охрана на съдебната власт…. Онова, което се подготвя и беше гласувано в Народно събрание, е на практика да бъде разцепена службата и тези, които подлежат на охрана да имат алтернатива – да казват: „Искам да бъда охраняван от МВР“ или „от НСО“.

Дори и законът да бъде приет, за създаването на кадри и традиции в новата служба ще са необходими години, допълни той. Дори преквалифицирането на обучени кадри би отнело определено време.

Жандармерията и баретите вече могат да охраняват властта

„Между 3 и 5 години е необходимото време на един оперативен работник да навлезе в работата, а още толкова – за да бъде годен да ръководи такава дейност“. Освен с охраната на висшите партийни и държавни дейци в България, НСО се занимава с охрана на делегации и гости от чужбина, припомни Ралчев. Това означава, че ако има две служби, които изпълняват охранителна дейност, би се наложила сложна координация и субординация.

Експертът не е съгласен с честите реформи в службите. Той е категоричен, че хората постъпват в тях с настроението и намерението да работят и да се развиват като професионалист и не са роботи, на които просто може „да се смени чипа“: „Историята в последните 30 години показа, че каквито и промени да се правят в МВР и специалните служби, досега това не е довело до повишаване на ефективността“.

Бивш шеф на НСО: Има целенасочена пропаганда срещу службата

Относно доверието в НСО и скандалът със снимките: „Вътрешният ред, изискванията, които е наложил министър- председателят за охрана вътре в резиденцията са лично негово изискване. Това включва кой да бъде допускан, при какви условия да бъде допускан, да бъде ли проверяван неговия багаж, да си си носи телефон, може ли да остава след определен час…При това положение, ако той не желае охраната да присъства на разговорите или при гостите и ако оставя част от гостите до по-късно да се работи и да бъдат около него, най-вероятно е допуснат тук някъде пропуск. Скъсана е връзката кой докъде има право да ходи“.

Компроматите не са работа на вътрешен човек от НСО. „Тази група за охрана на председателя на МС е с него повече от 10 години. Хората са изключително тясно свързани и предани към него и това е изключено. Най-вероятно това (компроматите са дело на б.р.) са хора, които са имали право да бъдат с него, да не забравяме, че той е ерген, в неговата „светая светих“, където той си почива, отдъхва, спортува и твори“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама