Настанало е време разделно в ГЕРБ

15:00, 22 юни 20 / Политика 25 2524 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

По-малко от година преди редовните парламентарни избори управляващата партия ГЕРБ се тресе от скандали.

Съмнения за рекет, злоупотреба с власт, недекларирани доходи, намеса в работата на институциите, поръчки срещу политически и икономически опоненти, подчиняване на медии и още, и още. В центъра на всичко това е премиерът Бойко Борисов и управляваната от него партия. Въпросите са много и различни, но голяма част от тях касаят не толкова миналото, колкото бъдещето на Борисов и ГЕРБ.

Oт сформирането си през 2006 г. партията печели всички избори с изключение на тези за президент през 2016 г. Победният марш на Борисов и компания обаче се дължеше не само на "видимите резултати" и упоритата "работа, работа, работа", но и на усилията на втория човек до премиера и негова дясна ръка - Цветан Цветанов.

В продължение на 13 години той беше машината, която стои зад успеха на ГЕРБ на всички избори. Той беше човекът, който отговаряше за структурите на партията по места и постоянно обикаляше страната, за да стяга редиците.

На прощаване

Днес обаче Цветанов не стои зад Борисов, а е сред критиците на премиера. Само преди дни той официално се сбогува с ГЕРБ и написа прощално писмо, с което се разграничи от партията такава, каквато е сега. Решението му бе анонсирано малко след като стана ясно, че прокуратурата не е открила нищо нередно около сделката за жилището му в кв. "Изгрев", станала известна като част от "Апартаментгейт".

Получил "зелена светлина" от държавното обвинение и задочно извинение от Борисов за това, че скандалът му коства ръководните позиции в партията. Цветанов остави ГЕРБ в миналото и отправи поглед към бъдещето.

На раздяла той заяви, че не е единственият разочарован от Борисов и методите му на управление и посочи, че съществува напрежение между ръководството на ГЕРБ и местните структури и това не е довело до нищо добро на местния вот през есента.

Ударът по ГЕРБ бе точно премерен и нанесен в най-подходящия момент - докато Борисов се отбраняваше от външните удари, най-малко очакваше атака отвътре. А най-много боли от думите на най-близките хора! Двете страници, в които Цветанов описва мотивите си да напусне ГЕРБ обаче вероятно ще останат най-тежката словесна атака срещу бившите му съпартийци - не очаквайте от него "унищожителни разкрития" или компромати срещу Борисов, защото това няма да е от полза за него самия. Не, действията му оттук нататък ще са в друга посока.

Нови хоризонти за Цветанов

Най-логичният ход на "бившия втори" в ГЕРБ е създаденият от него Евро-атлантически център за сигурност да се превърне в платформа за нов политически проект, който самият той да оглави. Все пак той успя да изгради от нула мрежата от структури на ГЕРБ и със сигурност има познанията, контактите, и методите, с които да повтори това.

В потвърждение на тази теза са и новините за обиколките му из страната и срещите му с част от актива на ГЕРБ.

Цветанов познава лично голяма част от тях и дава надежда за ново начало, но колко и каква част от структурите на управляващата партия ще го последват в новото му начинание тепърва ще се разбере. Въпросът, който вълнува всички е, ще разклати ли това ГЕРБ и има ли реален шанс новата формация за участие във властта?

Проветряване в ГЕРБ

Макар преди дни членовете на ГЕРБ да застанаха плътно зад своя лидер, още в началото на месеца Борисов даде заявка, че ще проветрява листите за изборите догодина. Означава ли това, че премиерът започва да търси из своите редици "врага с партиен билет"?

Докато Цветанов има в актива си обещания, Борисов реално държи властта, но въпросът е докога? След като Цветанов бе изключен от ръководните постове Борисов не посочи негов заместник, а прехвърли неговите функции върху Изпълнителна комисия. Самият Борисов има опит в аварийното превключване "на ръчно" управление, показа го при срещите със структурите и подготовката за европейските и местните избори. Докога обаче премиерът ще може да обикаля страната с джипката и да следи на местно ниво структурите? Едва ли до безкрайност!

Макар да се опитва да неглижира Цветанов проблемите в партията не са за подценяване. Доказва го случващото се във Видин и Плевен, където масово заваляха оставки на партийни членове. Скоростната реакция от страна на Изпълнителната комисия, която набързо раздаде нови партийни книжки обаче едва ли е валидно решение за всяка структура. Да не забравяме, че в Благоевград тлее напрежение, а във Варна проблемите никнат като гъби след всеки проливен дъжд.

Конфликтите по места зреят и се нуждаят от лек тласък, за да се превърнат в сериозен проблем за ГЕРБ. А външни стимули определено не липсват.

Настана време разделно в ГЕРБ! Дали да останат на започналата да се клати лодка на властта или да се хванат за сала, който им обещава неясно бъдеще - този въпрос стои пред активистите на ГЕРБ. Отговорът му до голяма степен ще реши бъдещето и на Борисов във властта.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама