Ева Майдел: България може да повиши ръста на БВП с до 5%

09:37, 17 юни 20 / Политика 25 1682 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Възможно е България да повиши до 8% ръста на брутния си вътрешен продукт през през следващите 4 години. Това обяви евродепутатът от ЕНП Ева Майдел по време на онлайн брифинг за журналисти, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България, съобщи „24 часа“.

Ева Майдел: Средствата от ЕС са исторически шанс за модернизация на икономиката и производството ни

Тя обаче уточни, че това може да бъде факт само ако страната ни се възползва адекватно от инструмента на ЕС за справяне с последствията от пандемията от COVID-19 и от новата многогодишна финансова рамка на ЕС. Припомняме, че според първоначалните изчисления се очаква по линията за ограничаване на последиците от коронавируса страната ни да получи 15 млрд. лв. през следващите 4 години.

Ако инвестираме цялата тази сума, имаме възможност да добавим 5% към БВП на България от 2019 г. Ако се възползваме, както сме го правили досега, ефективно и инвестираме и средствата и от многогодишната финансова рамка, от 7-годишния бюджет - това са допълнителни 3% от БВП на година”, обясни Майдел.

Ева Майдел към Манфред Вебер: Промените в ЕС след кризата трябва да засилят икономиката

Предстои Европейският парламент да разгледа тази седмица темата за икономическото възстановяване след пандемията от коронавируса и многогодишната финансова рамка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама