Ангелкова: Очакваме над 16 хиляди чартърни полета с туристи през летния сезон

16:08, 16 юни 20 / Политика 25 2214 Шрифт:
Автор:

Към момента планираните чартърни полети от 25 юни до края на септември за летище Бургас са над 10 000, а за летище Варна са над 6400. Това заяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова.

Очакваме първите потвърдени чартърни полети да се реализират на 26 юни на летище Бургас. Единият полет е от Амстердам, другите полети са от Германия. За летище Варна първите полети са планирани за 29 юни. Стартират полети и от Нидерландия, Полша и Чехия”, посочи още тя.

Ангелкова припомни, че България първа отвори своите граници за 29 държави още на 1 юни без 14-дневна карантина, а от 15 юни те вече са 34. „Доста страни в ЕС също отвориха своите граници. От март не сме спирали да сме в комуникация с колегите министри на туризма и мениджърите на водещите туроператори", коментира Ангелкова.

По думите й субсидирането на седалка за чартърните полети дава възможност да се продължи летният сезон до края на октомври месец. "Надяваме се да се реализира един добър туристически сезон в тази криза", уточни тя.

"Предвидили сме редица срещи и дискусии с представителите на водещите туроператори, така че максимално да следим общия туристопоток и интерес към България", допълни министърът.

"Факт е, че има спад, защото миналата година имахме един прекрасен туристически сезон. Спадът е с 35%", заяви тя.

Чакаме първите туристи на 25 юни

Ангелкова обясни, че на плажа на Слъчнев бряг е била допусната техническа грешка за стойността на чадърите и шезолонга. "Само един клиент е заплатил тази сума, всички други клиенти са заплатили 4 лв. за чадър и 4 лв. за шезлонг. Предупредили сме, че при повторно такова нарушение глобата е 50 000 лева", уточни министърът на туризма.

Ще правим безкомпромисен контрол след началото на летния сезон”, каза още тя. И допълни, че са провели всички срещи с контролните органи, за да могат да се уверят, че туристическият продукт, който ще бъде предлаган е на високо ниво.

"Информацията, която имаме, е, че между 60 и 70% от хотелите на Слънчев бряг и на Златни пясъци ще отворят", каза още Ангелкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама