Чакаме първите туристи на 25 юни

08:45, 16 юни 20 / Политика 25 1712 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Чартърните полети не се отменят, те се пренасочват. Ние знаехме, че до 15 юни няма как да има такива полети. Границите се отвориха вчера. Така че, чартърните полети са пренасочени за юли, август, септември и октомври. На 25 юни стартират първите полети от Нидерландия, Германия, Полша", обясни пред БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Изключително важно е в тази толкова тежка ситуация, както за сектор "Туризъм", така и за сектор "Транспорт", да се търси чрез диалог най-доброто решение", подчерта Ангелкова.

Захариева: България е една от най-сигурните туристически дестинации

"Нашето предложение е да започне да действа преобразуване на мярката 60/40 в 80/20, и това да стане още следващия месец. Друга мярка е отпускането на 50 млн. лв за наемането на безработни лица, регистрирани в Бюрата по труда. Всеки един работодател ще може да направи своя избор с помощта на държавата", обясни министър Ангелкова.

"Много важни са и мерките за гарантиране на ликвидност", допълни министърът, като уточни, че България е сочена за пример по отношение на предприетите мерки. "Отделно от това, ние бяхме едни от първите одобрени като безопасна дестинация за пътуване", подчерта Ангелкова.

Цените по Черноморието по-ниски, да ама не

Тя обаче е категорична, че изключително труден ще бъде рестартът след пандемията, а възстановяването на сектора ще бъде бавно. "553 са проектните предложения, които са одобрени за сектор "Туризъм" по линия на схемата за микро и малки предприятия. Предстои тепърва и нова мярка, свързана с финансиране на средните предприятия с грантови схеми от 30 до 100 000 лв., където туризмът отново ще може да се ползва с приоритет", обясни министърът на туризъма.

"Винаги сме акцентирали на българите като водещ пазар в сектор "Туризъм". Затова и стартирахме кампания "Преоткрий България". Отделно, другата седмица стартираме кампания, която таргетира всички останали държави. Общата цифра на обществената поръчка е около 6-7 милиона лева за реклама по всички таргетирани пазари за една година", обясни министър Ангелкова.

50 000 лв. е глобата това лято за нарушаване на разпоредбите за цените на плажните съоръжения. 100 000 лв. е глобата за повторно нарушения, категоричен е министърът на туризма.

Ангелкова коментира и недоволството във връзка със строителството на плаж Алепу. "Не е добре. Хората са изключително чувствителни по темата. Прокуратурата изиска разрешението за строеж. Нека да изчакаме контрола и тогава да се вземе решение. За съжаление, това много вреди и на имиджа на страната ни, защото се отразява и в чужди медии", допълни министърът.

"Водата на плажовете е чиста. Знаете, че се изградиха изключително много пречиствателни станции. Почти няма местенце без такава и със сигурност работата в тази посока ще продължи", категорична е Ангелкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама