Борис Джонсън създава комисия срещу расизма

14:01, 16 юни 20 / Свят 25 1791 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Британският премиер Борис Джонсън ще създаде комисия, която да следи за расовото равенство във Великобритания - ход, предприет след две седмици на протести, провокирани от смъртта на Джордж Флойд, причинена от полицай в Минеаполис.Опоненти обвиниха правителството на Консервативната партия, че е избрало да говори, а не да действа.

Пред вестник "Дейли телеграф" Джонсън изтъкна, че комисията ще следи за "всички видове неравенство - при наемането на работа, при оказването на медицинска помощ, в сферата на образованието и във всички останали области на живота".

 

Четирима полицаи вече са обвиняеми за смъртта на Джордж Флойд


"Това, което наистина искам да постигна като премиер, е да променя нещата, за да може да сложим край на усещането за превръщане на хора в жертви и за дискриминация. Предприемаме сериозни мерки срещу расизма и вече изпитваме истинско усещане, че можем да очакваме успех. Това е целта, която искам да постигнем, но няма да е лесно", написа Джонсън, цитиран от БТА.

Десетки хиляди хора излязоха на стотици демонстрации по британските улици, след като Флойд бе убит на 25 май, с искания Великобритания да се изправи лице в лице със собствената си история на империализъм и расово неравенство.

Джонсън заяви, че новата комисия ще разследва "случаите на дискриминация в образователната система, здравеопазването и системата на наказателното правосъдие", но не даде допълнителни подробности.

Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Дейвид Лами, автор на доклад от 2017 г. за етническите малцинства във Великобритания и наказателното правосъдие, обвини правителството в бездействие.

11 жертви на безредиците в САЩ

"Струва ми се, че във Великобритания за пореден път искаме числа, данни, но не искаме действия. Времето за проучване приключи, сега е време да действаме", каза той.
Макар правителството да заяви, че споделя целите на демонстрантите от движението "Животът на черните е от значение", Джонсън разкритикува призивите за премахване на статуи на личности, свързани с Британската империя и робството.

Миналата седмица демонстранти събориха статуята на търговеца на роби Едуард Колстън в английския град Бристъл и я хвърлиха във водите на пристанището. Това даде допълнителен стимул на исканията за премахване и на други паметници, включително на статуя на империалиста от викторианската епоха Сесил Роудс в Оксфордския университет. Градските власти на Бристол извадиха статуята от водата, но не я поставиха обратно на мястото ѝ.

След като на статуя на британския премиер по времето на Втората световна война Уинстън Чърчил, намираща се близо до сградата на парламента в Лондон, бе написано с боя "бил е расист", местните власти поставиха предпазни заграждения на нея и на други паметници, за да ги защитят от прояви на вандализъм.

Футболни хулигани и крайнодесни активисти се събраха в събота близо до статуята на Чърчил под предлог, че защитават историческите паметници. Протестиращите срещу расизма отмениха планирано шествие, за да избегнат конфликти с крайнодесните активисти, като оставиха стотици демонстранти, предимно бели мъже, да хвърлят предмети и да се бият със служители на реда.

Арестувани бяха над 100 души, включително мъж, който бе сниман как уринира в близост до мемориала на Кийт Палмър - полицай, който бе намушкан до смърт от нападател, който атакува парламента през 2017 г. Андрю Банкс, на 28 години, се яви вчера в съда, призна се за виновен по обвинение в нарушаване на нормите за приемливо обществено поведение и бе осъден на две седмици затвор.

Джонсън разкритикува самозваните защитници на паметника, като ги нарече "шайка крайнодесни разбойници" и хулигани, и заяви, че "нищо не може да извини тяхното поведение".
Той обаче заяви също така, че е било грешно да бъде атакувана статуята на Чърчил.

Британският премиер по време на Втората световна война е почитан от мнозина във Великобритания като човека, извел страната до победата срещу нацистка Германия. Той едновременно с това е бил пламенен защитник на Британската империя.

Джонсън, който е автор на биография на Чърчил, заяви, че е "пълно безумие" Чърчил да бъде обвиняван в расизъм.

"Ще се съпротивлявам до последния си дъх срещу всеки опит статуята да бъде премахната от парламентарния площад", написа той в "Дейли телеграф".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама