11 жертви на безредиците в САЩ

07:10, 03 юни 20 / Свят 25 1721 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бурните протести след смъртта на Флойд продължават. В повече от 40 градове в цялата страна се организираха демонстрации и шествия, въпреки наложените полицейски часове.

Най-малко 11 души са загинали по време на протестите и свързаните с тях безредици, съобщи БГНЕС.

Жертвите са жители на градовете Чикаго, Детройт, Омаха, Девънпорт, Окланд и Луисвил. Повечето от тях са афро-американци.

След две нощи на безредици във Вашингтон, мерките за сигурност бяха рязко затегнати и в околностите на града бяха разположени около 1600 военнослужещи. Полицията разпръсна протестиращите в близост до Белия дом около половин час преди полицейския час, а президентът Доналд Тръмп излезе извън оградата на Белия дом и посети църквата, която протестиращите се опитаха да изгорят преди това. 

Американският президент заяви, че уважава мирните протести, но ще потуши безредиците. Според градската полиция в резултат на безредиците е изгорял един полицейски автомобил, двама служители на реда са били ранени, а полицията е задържала около 300 души.

"Войниците, които са на дежурство, са разположени във военни бази в столичния регион, но не и в самия Вашингтон", заяви говорителят на Пентагона Джонатан Хофман. Според него военните са "във висока степен на готовност за действие", но не оказват помощ на цивилните власти.

След многобройни обвинения, че лично е разпоредил да се разпръснат „мирни демонстранти“ Тръмп написа в Twitter "Снощи Вашингтон беше най-сигурното място на земята". 

Снимка:БГНЕС

От Спайк Лий до Тейлър Суифт и Джордж Клуни - известни личности в САЩ се изказват срещу полицейската бруталност, расизма и политиката на Доналд Тръмп. Някои знаменитости излязоха на улицата, присъединявайки се към протестиращите. 

Демократите в Сената дори искаха да приемат резолюция, осъждаща действията на американския президент, но документът беше блокиран от сенаторите републиканци.

Междувременно в родния град на починалия Джордж Флойд - Хюстън -  се състоя възпоменателен марш в  негова памет. Събитието беше организирано от местни рапъри и приятели на мъжа. Според оценки на медиите, събралите се в парк в града, за да почетат паметта му с изказвания и молитва, са били около 25 хиляди, като по-късно хората са се отправили към кметството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама