Румен Радев няма да е на парада в Москва на 24 юни

15:36, 15 юни 20 / Политика 25 2771 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Президентът Румен Радев няма да присъства на Парада на победата в руската столица, след като събитието бе отложено заради коронавируса от 9 май за 24 юни. Това съобщи "Дневник" след запитване до пресслужбата на държавния глава.

Путин реши: Парад на победата ще има на 24 юни

Няма подробности каква е причината, но по-рано днес руско издание цитира Елисейския дворец да потвърждава, че Еманюел Макрон няма да участва в събитието, защото не е получена покана от Москва с новата дата.

Изпращането на поканите към държавни лидери започна през есента на 2019 г. и през февруари 2020 г. Радев потвърди лично присъствието си в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Предшественикът му Росен Плевнелиев определи това в началото на март като грешка, която ще доведе до изпадане на българския президент в окончателна дипломатическа изолация и ще официализира исторически погрешната теза на българските русофили, че България е освободена от Съветския съюз на 9 септември 1944 г., припомня изданието.

Плевнелиев призова Радев да не ходи в Москва за 9 май

Тържественото събитие по повод 75 години от края на Втората световна война в Европа вероятно ще бъде в ограничен формат и без масово участие на зрители, тъй като днес властите посъветваха руснаците да го гледат по телевизията и приветстваха отмяната на подобни по-малки паради в провинцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама