Плевнелиев призова Радев да не ходи в Москва за 9 май

10:45, 07 мар 20 / Политика 25 2484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако президентът Румен Радев отиде на 9 май в Москва за Деня напобедата, вместо да чества Деня на Европа, ще изпадне в окончателна дипломатическа изолация и ще официализира исторически погрешната теза на българските русофили, че България е освободена от Съветския съюз на 9 септември 1944 г. Това заяви Росен Плевнелиев, президент на страната в периода 2012-2017 г.,  в ефира на БНТ.

Изказването му идва в отговор в положителния отговор на Радев да присъства на честванията в руската столица по повод 75-годишнината от победата на СССР във Великата отечествена война. 

Според Плевнелиев "Радев ще допусне национално предателство, ако се поклони на руския цар-освободител и официализира тезата, че Русия е освободител", каза Плевнелиев. Той определи тази трактовка като исторически погрешна, нарушаваща националния интерес и подчерта, че на 9 септември 1944 г. България не е освободена, а окупирана и поробена от Съветския съюз и това е неоспорим факт.

Турция иска преразглеждане на споразуменията за бежанците

Плевнелиев коментира и мигрантската криза, като посочи, че България не е предизвикала по никакъв начин тази драстична промяна в геополитиката. Намираме се в "студен мир", тъй като великите сили отново си играят на сфери на влияние, посочи той.

"Освен че САЩ се отдръпнаха от Близкия изток, Европа също се отдръпна. Кой друг, ако не ЕС, трябва да може да формира бъдещето на тази зона, просто ние сме много близо. Това, което се случва в Близкия изток, определя бъдещето на ЕС. За съжаление ЕС действа по-скоро реактивно, отколкото проактивно. Кризите ни заливат една след друга", коментира той.

Плевнелиев изрази съмнение, че постигнатото примирие в Идлиб ще бъде дълготрайно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама