Петкова: И петте компании ще подадат оферти за АЕЦ „Белене“

13:47, 12 юни 20 / Политика 25 1862 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Нито за миг не е спирал целият процес. Нито за миг не са спирали изпълненията на етапите за процедурата по изграждане на АЕЦ „Белене“, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол, където информира депутатите как върви процедурата по изграждане на втората ни ядрена централа. Тя подчерта, че е имало известно забавяне заради COVID-кризата в Европа и света, която е възпрепятствала пътуванията.

„Процедурата по избор на стратегически инвеститор никога не е спирана“, увери министър Петкова и обяви, че и петте компании са потвърдили своето намерение да подадат обвързващи оферти и да участват в процедурата за избор на стратегически инвеститор.

Проектът АЕЦ „Белене“ се забавя заради коронавируса

„Ние сме на етап сключване на споразумение за конфиденциалност, което е задължително условие, за да могат компаниите да получат информационният меморандум за проекта, който съдържа цялата базова информация, свързана със самия проект и с пазара на региона, правната уредба на страната, европейските изисквания в областта на ядрената енергетика. Този документ вече е предоставен на петте компании, включени в кратката листа, свързана с реализацията на проекта АЕЦ „Белена“ и потенциалната възможност ние да изберем стратегически инвеститор“, обясни пред депутатите енергийният министър, цитирана от БГНЕС.

Тя разясни, че следващата крачка, за да може да се пристъпи към подготовка и представяне на обвързващи оферти, ще бъде предоставяне на достъп на компаниите до т. нар. информационна зала. Тя представлява няколко компютъра в специално обособени помещения в Българската електрическа компания, където се съдържа цялата информация – технически проект, разрешение на Европейската комисия и всичко останало.

„В рамките на следващите дни предстои да проведем конферентен разговор с всички пет участника. Целта му ще бъде да се информираме едни други за епидемичната обстановка в съответните страни. Тези инвеститори са от Русия, Китай, Южна Корея, САЩ и Франция. Все страни, които имаха и продължават да имат ограничителни мерки по отношение на пътуване, свързани с кризата от COVID-19“, заяви още Теменужка Петкова, изразявайки надежда страната ни успее да реализирай докрай цялата процедура и то при най-добри условия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама