Изнасяме най-много електротехника и електроника

10:27, 10 юни 20 / Любопитно 25 2891 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Българският износ на електроника и електротехника отбеляза нов рекорд през 2019 г. – 33,9 млрд. щатски долара, а страната ни е вече на 60-то място сред всички износители в света, съобщи TechNews.

В ЕС България е на 20-то място, преди Литва, Хърватия, Люксембург, Естония, Латвия, Малта и Кипър. Ръстът на износа ни в щ.д. за 2019 г. спрямо 2018 г. е 0,6%, а кумулативно за последните 5 години е 33,4%. Спрямо 2006 г. – последната преди приемането ни в ЕС, ръстът е 143%.

Световният внос е намалял с 4% за последната година, а кумулативният ръст за последните 5 години е 14%. Това означава, че България продължава да печели позиции на световните пазари, сочи анализ на БСК.

Групите стоки с най-голям износ са електротехника и електроника, енергоносители (горива и електроенергия), машини и апарати, мед и изделия от мед.

Тези 4 групи стоки формират 36% от износа ни. От анализа са изключени доставките на стоки за отбраната, тъй като НСИ третира тази информация като конфиденциална.

По експертна, неокончателна оценка, България е изнесла стоки за отбраната поне за 560 милиона долара.

Изделията на електрониката и електротехниката продължават своя експортен възход с 12% средногодишен ръст за последните пет години, докато за същия период световният внос се е увеличил с 4%. Износът на машини и апарати също се представя много добре и бележи средногодишен ръст от 10%, докато световният внос расте с 5%. Това означава, че българските производители на тези изделия са конкурентоспособни на глобалните пазари и изместват други доставчици.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама