Водещи козметични компании се отказват от талка в своите продукти

16:19, 09 юни 20 / Любопитно 25 2133 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Най-големите компании на световния парфюмериен и козметичен пазар постепенно се отказват от използването на талк в някои видове продукти, поради увеличаване на броя на съдебните дела срещу производители. Случаите, стигнали до съда, са свързани с възможно отрицателно въздействие на този компонент върху здравето на хората, съобщи Агенция „Ройтерс“, цитирана от БГНЕС.

Френските козметични компании „L'Oreal“ и „Chanel“, както и американската марка „Revlon“, заявиха, че вече не използват талк на прах при производството на определени видове свои продукти. От „Chanel“ са премахнали талка от насипната пудра за лице и от продуктите за тялото. „Revlon“ също е спрял да използва този минерал в продуктите си за тяло, а представители на „L'Oreal“ отбелязаха, че търсят достойна алтернатива на този компонент.

Причината за отказа от талка на прах първоначално стана дело, започнало в Съединените щати през 2018 година. Тогава жителка на Калифорния заяви, че в козметичните й продукти на „Chanel“ и „Johnson & Johnson“ е присъствал хризотил азбест, който при продължителна употреба може да причини рак. По-късно компаниите отрекоха присъствието на този компонент в продуктите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама