Десислава Танева: Имахме сигнали за измами и увеличихме проверките

09:18, 09 юни 20 / Политика 25 1823 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Категорично препоръчвам да не се прикрива информация за нередности, но и да не се хвалим с това, което установяваме", заяви пред bTV земеделският министър Десислава Танева, която отрече обвиненията, че препоръчва да се мълчи за измами с евросредства. В понеделник разследващият сайт „Бивол“ показа видео от среща на Танева с производители на зеленчуци, в което земеделският министър призовава да „се придържат, че няма измами, иначе и това финансиране ще бъде спряно“.

Томислав Дончев: Десислава Танева не трябва да подава оставка

„50% е проверката, а 5% е изискването по регламент. 10 пъти повече проверки и това е работа, която започна още миналата година. Никога не съм смятала, че трябва да се хваля за тези проверки“, коментира Танева.

Земеделският министър уточни, че проверки са правени по програмата за Обвързана подкрепа, по която има малко над 20 000 бенефициенти. При 3 400 лица средства не са изплатени заради открити нередности. 

Танева се защити за записите: Няма друг мандат с по-завишен контрол

„В обществото ще се получи усещане, че хората, които работят в земеделието не са достатъчно коректни, а това не е така. В никакъв случай не съм искала това да остава петно на бранша. Срещата, от която се вади записът, е за мерките за подкрепа на сектора и допълнителни средства. Даже започва за това, че и по бързата подкрепа имат по-висока ставка“, посочи ресорният министър. Тя беше категорична, че всички проверки и откритите нередности са отчетени пред Европейската комисия.

Танева коментира и организационният секретар на Асоциация „Български пипер" Георги Василев, който в ефира на bTV заяви, че в България се разпределят милиарди без особени проверки. Земеделският министър отговори, че когато плащането на земеделците с нередности е спряно, остават повече пари за работещите в сектора. Тя определи обвиненията му като „общи приказки, хвърлящи петно върху земеделските производители“.

Скандалът не е заметен, няма мандат, при който да е работено на по-висока извадка за проверка. Това е в полза на данъкоплатеца. Те отиват при този, който работи. Браншовите организации имаха искане за по-високи проценти финансиране. Това не е нещо ново, това е професионален дебат, просто една реплика се вади извън контекста“, коментира още тя.

Ресорният министър посочи, че ведомството работи върху система за 100% контрол в сектора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама