Здравното министерство призна за грешки в данните за коронавируса

12:45, 05 юни 20 25 2621 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Болниците не са декларирали 12 случая на починали от Covid-19 през април и май. Това е причината за част от разминаването в данните за починалите от коронавирус у нас, стана ясно по време на брифинг в здравното министерство.

В първия ден без Щаб: Пълна каша с данните

Данните

Актуалните данни от тази сутрин показват, че заразените с коронавирус у нас са 2627. Новите положителни проби за изминалото денонощие са 35, като сред тях няма медицински лица. Починалите до момента са 159, а излекуваните - 1 390 души.

Грешката е в болниците

"По информация към 4 юни починалите са общо 149. Реалният им брой обаче е с 10 повече – 159. Разликата се дължи на факта, че определени болници не са докладвали за всички смъртни случаи. А въпросните пациенти всъщност са издъхнали в началото април", обясни зам.-министър Жени Начева и уточни, че всички починали са били с придружаващи заболявания.

Това са най-натоварените болници и именно те са правили грешката да не качат 1-2 случая, защото са приемали друга причина за смъртта. След изясняване на лабораторния резултат обаче е ставало ясно и оттам е идвала разликата”, обясни проф. Тодор Кантарджиев. 

Грешката според Начева се дължи на липсата на опит от страна на лечебните заведения да събират информация по еднакъв начин в реално време, заради напрежението и отговорността първо да си лекуват пациентите, а не да правят статистики.

По думите ѝ новата информация не е въведена днес, данните са вписвани в продължение на месеци, като са включвали и нови лаборатории. В момента достъп до системата имат 77 лечебни заведения, 144 лаборатории, от които одобрените от здравното министерство са 32, които извършват PCR тестове.

Снимка: CanstockPhotos

„Ако цифрите бяха абсолютно същите, аз по-скоро бих се съмнявал, че нещо се е манипулирало. Сега просто се виждат пропуските”, коментира проф. Тодор Кантарджиев. По думите му фактът, че за 100 дни от началото на кризата има разминаване със 10 случая, означава че на всеки 10 дни е правена по една грешка, което е в рамките на нормалното. 

За да няма объркване, от пресцентъра на Министерството на здравеопазването ще изпращат справка за новозаразените, починалите и излекуваните всяка нощ в 0.00 часа.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама