В първия ден без Щаб: Пълна каша с данните

10:45, 05 юни 20 25 3215 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В първия ден без брифинги на Националния оперативен щаб, настъпи пълен хаос в данните за коронавируса у нас.

Информация за актуалната епидемиологична обстановка за последното денонощие трябваше да бъдат публикувани на сайта на здравното министерство, но към този момент там тя не е обявена. Последните актуални данни са от сутринта на 4 юни.

Актуални данни за случаите на заразени с Covid-19, откриваме в Единния информационен портал за борба с разпространението на коронавируса. Сравнявайки цифрите с тези от последния брифинг на щаба, обаче възникват някои сериозни разминавания.

0 или 12 починали?

Най-шокираща е разликата в данните за броя на починали от Covid-19 през изминалото денонощие. В информационния портал е обявено, че през последните 24 часа няма нов смъртен случай, вследствие на заразяване с коронавирус. Ако обаче сравним общият брой на жертвите на заболяването днес (159) и данните от вчера (147) се появява фрапиращата разлика от 12 смъртни случая.

Справка в международния сайт за ситуацията с Covid-19 - Worldometer също показва, че смъртните случаи в България са 159.

Разминаване има и при данните за броя на новозаразените. Информацията в портала показва, че през последното денонощие новите случаи са 34, но елементарните сметки показват, че ако от общия брой заразени днес (2627) извадим оповестената вчера цифра (2585) сметките са други и тогава излиза, че новите случаи са 42.

Според информацията на сайта 68 пациенти са излекувани през последното денонощие.

Ген. Мутафчийски призна още вчера, че има разлика в двете системи - тази на Националния щаб и на Националната информационна система. Разликата обаче касае общият брой на случаите в страната, като разминаването е със 7 души. Това може и да обяснява раликата в броя на новите случаи, но не и тази при смъртните случаи, която няма как да се се дължи на различното отчитане в двете системи.

TOPNOVINI.BG търси коментар от представител на Националния оперативен щаб, за да обясни разликата в цифрите. Mеждувременно очакваме в 11.30 часа разяснения по казуса да дадат  зам.-министър Жени Начева и представители на „Информационно обслужване“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама