На първо четене: Приеха създаването на "Държавна петролна компания"

10:30, 05 юни 20 / Политика 25 1450 Юлиан  Тодоров
Снимка: CanStockPhoto

Депутатите приеха създаването на "Държавна петролна компания". От гласувалите 148 народни представители, "За" бяха 143, един беше против, а четирима се въздържаха, съобщи БНТ.

Още в началото на дебатите стана ясно, че БСП ще подкрепи закона за създаването на "Държавната петролна компания". Това каза Петър Кънев от "БСП за България".

„Не крия, че имахме сериозни дебати в групата. Не крия, че отдавна сме коментирали, че държавния монопол е нещо ужасно, но по-ужасно от него е частния монопол. Чрез този закон държавата ще се опита да ограничи монопола на няколко много сериозни петролни структури в България, в също време предлагането на този закон е една негативна оценка на работата на регулаторите – на КЗК и на потребителите”, заяви Кънев и добави, че дебатите в групата са били сериозни.

Кънев допълни, че големият успех на този закон са данъчните складове, въпреки че е песимист за това „какво може да направи държавата като регулатор със 100 бензиностанцийки’.

Снимка: CanStockPhoto

ПГ на "Воля" подкрепи законопроекта, защото както знаете, идеята за държавна верига бензиностанции, която да осигури справедливи цени на горивата за българите, е на нашия лидер Веселин Марешки още от 2017 г.”, каза Боряна Георгиева. „В случая най-важното за нас като автори на тази идея е тя да не бъде изкривена и опорочена, затова ще следим внимателно действията на бъдещето ръководство на компанията. Тя може да бъде успешна само и единствено, ако копира едно към едно проекта на г-н Марешки”, заяви още тя и каза, че са готови да помагат, за да са сигурни, че най-големият печеливш от този законопроект ще бъде българският народ.

"Държавната петролна компания", която е планирано да има около 100 бензиностанции, ще бъде орган към министъра на икономиката. Тя ще поддържа горива в резерв, ще продава на граждани и ще оперира с данъчни складове.

Половината кабинет на парламентарен контрол

Планирано е държавните бензиностанции да се изграждат в следващата една година. Те ще бъдат разположени по магистралите в страната, както и в населени места, където големите вериги по една или друга причина не са построили собствени бензиностанции.

Новите бензиностанциите ще доведат до повече конкуренция на пазара и до по-добри цени за потребителите, аргументираха промените от икономическото ведомство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!