До 2050 г. в София могат да се заселят до 1 млн. души...

13:06, 02 юни 20 / София 25 1342 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

"Днес или утре ще внеса в Столичния общински съвет дългосрочната визия за развитие на София. Тя касае развитието на града за следващите десетилетия", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на "Визия за София". От думите й стана ясно, че след внасянето на визията тя ще влезе за обсъждане в комисиите на общината.

"На нея ще се стъпи при изработване на Общия устройствен план на София", посочи тя. Стратегическият документ „Визия за София“ има 24 дългосрочни цели, с 230 ключови стъпки, 375 конкретни мерки, които са разпределени от 2020 до 2050 г.

"На 2 етапа ще се приеме този документ – първата част съдържа дългосрочната част с петте приоритета - компактност, адаптивност, многообразие, умело привличане на ресурси, включване на гражданите в града. Втората част е краткосрочната, там са мерките в периода, конкретната работа, проектите, обектите, които залагаме, тази част е много по-конкретна. Предлагаме СОС да приеме първо дългосрочната част. Надявам се до края на 2020 г. да имаме задание, за да може от следващата година да се работи по изменението на Общия устройствен план на София“, отбеляза още Фандъкова.

За нея е много важно да се постигне обединение – не само сред гражданите, но и на всички политически сили в СОС, за да има градът много ясен план за следващите години, който надхвърля всякакви мандати.

"Очаквам да получим подкрепа от СОС, след внасяне на доклада ще започнат обсъжданията на комисиите", добави още кметът и уточни, че в екипа по изработване на визита са се включили около 10 000 организации, граждани, партньори, а също и общински съветници.

Фандъкова каза още, че ще предложи общинското дружество „Софпроект”, което работи по изработване на Визията, да бъде преименувано на „София план”. „То ще продължи да се занимава с изготвянето на стратегически документи. Екипът му ще трябва да уеднакви и съществуващите стратегии”, заяви тя.

Снимка: БГНЕС

Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че стратегическия документ ще набележи следващите мерки за развитието на София, като крайната цел е подобряване качеството на живот в града.

„Хората очакват простички неща, очакват да имат подобряване на тяхната мобилност, да се подобрява тяхното благосъстояние, тяхната здравословна среда, начина им на сигурност. Простички и ясни неща, които трябва да бъдат свързани с промяна в начина на планиране”, коментира той.

По думите му от 1989 г. до днес София се е трансформирала от индустриален град, в град, в който е управлявал капитала, а сега вече в град на автомобилите, който трябва да превърнем в град за хората.

На въпрос дали се предвижда уеднаквяване на визията и създаване на градски стил, главният архитект коментира, че ще бъдат предприети мерки. „Това касае създаването на Наредба за градската среда. Това предстои да се случи в следващия месец да го предложим за обществени консултации, за да може да бъде приет от СОС. Това е част от стратегическите документи, които трябва да създадем след приемане на Визия за София. Ще подредим града си чрез система от стандарти, които да дефинират яснота в градското обзавеждане, в настилките, в цветови решения по фасадите. Вече започнахме с уеднаквяването на цветовите решения”, каза Здравков и увери, че и до днес не са спрели да работят в тази посока като освен работата по цветовите решения в града са премахнали и доста незаконни съоръжения.

Снимка: БГНЕС

Ръководителят на екип „Визия” и ОП „Софпроект - Общ устройствен план” Любомир Георгиев каза, че в проекта са заложени мерки, с които се предвижда съдовете за събиране на отпадъците да минат под земята.

„Те предвиждат както поставянето на повече подземни контейнери, така и въвеждане на принципа "замърсителят плаща", т.е. хората да плащат не на база кв.м. жилищна площ, а на базата на това колко боклуци изхвърлят. Това значи преформатиране на системата за събиране и въвеждане на много по-разделно събиране. Има такива добри примери, дори в момента в „Надежда”. Три блока сами разделят сами боклуците си. Има малка къщичка, в която стоят контейнерите. Само те имат достъп до тях и е много чисто и подредено”, уточни арх. Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Попитан дали са предвидили до 2050 г. с колко ще набъбне населението на столицата, ръководителят на екипа, изработил Визията, посочи, че са направени такива изчисления. „Ако всичко, което е позволено се застрои в Общия устройствен план, могат да се заселят още 1 млн. души, което обаче ние не го искаме. Това е много силен аргумент да редуцираме параметрите в ОУП”, коментира той и подчерта, че голямата вълна към София вече е утихнала, защото вече има и други конкурентни градове в страната, както и възможността хората да отидат да живеят зад граница.

„Не очакваме значително да се промени населението на София, т.е. то ще остане около 1,5 млн. каквото е в момента”, обясни той.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Димитър Георгиев 15:33, 02 юни 20

Застроявайте, заселвайте! И без това този град се превърна в държава и се полагат грижи само за него и неговите граждани. Докато няма национална политика ще бъде така!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама