ГДБОП предупреждава: Все повече нарастват опитите за киберпрестъпления

21:03, 30 май 20 25 3490 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

За все повече опити за фишинг атаки на електронните пощи, предупреждават от ГДБОП. Киберпрестъпници източват пари и чрез фалшиви магазини за онлайн пазаруване. Лесна мишена за измамниците са домашните компютри, които не са достатъчно добре защитени, предава БНТ.

Спря хакерската атака срещу ТOPNOVINI.BG

Все повече са опитите на киберпрестъпници да източат банкови сметки чрез фишинг страници. Схемата е обичайна - получавате писмо на електронната си поща от името на банка, с което ви приканват да влезете в посочена интернет страница.

Любомира Николова: Свободата на словото е под хакерска атака

"Тя наподобява или е абсолютно идентична със страницата на банковата институция, където потребителят се приканва да въведе потребителско име и парола за банкиране за достъп до банковите институции, които впоследствие се използват от организираната престъпност", коментира пред БНТ Явор Колев - директор на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

 

Банки, от чието име се изпращат измамни имейли, предупреждават, че никога не изискват каквато и да е информация по този начин. При съмнение трябва веднага да се свържете с банката. Няма гаранция обаче ,че сумата ви ще бъде възстановена. Освен пари по тази схема може да бъде източена и ценна информация от компютъра или телефона ни.

Хакерските атаки срещу медии у нас се броят на пръсти

"Ако това писмо, спам атаката, съдържа прикачен файл, отварянето активира зловреден код, който се инсталира на компютъра и компютърът става абсолютно уязвим", посочи още Явор Колев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама