Хакерските атаки срещу медии у нас се броят на пръсти

11:00, 20 май 20 / Общество 25 2411 Цветилена Симеонова
Снимка: CanStockPhoto

Трети ден продължава хакерската атака срещу TOPNOVINI.BG. Започнала в 09.58 ч. на 18 май 2020 г., тя все още продължава. По информация на IT специалистите на сайта, атаката е тип DDoS (Denial-of-service attack) - атака за отказ на услуга, и е извършена от България. DDoS атаките имат за цел да спрат достъпа на целевите потребители до важна информация или до определен сайт. Този вид атаки са лесни за изпълнение, което ги превръща в страст за хакерите.

Каква е реалната причина хакерите да „обърнат поглед“ към TOPNOVINI.BG все още можем само да предполагаме. Факт е обаче, че в момента сайтът е единственият, който е атакуван.

Трети ден продължава хакерската атака срещу TOPNOVINI.BG

Кратка справка назад във времето показва едва няколко случая на „ударени“ от хакери български медии:

bTV е „най-предпочитана“ от хакерите

В началото на април bTV призна за пробив в системите, който може да доведе до източване на лични данни на потребители. Малко по-късно в хакерски форум се пови оферта, в която се твърди, че информацията се продава срещу 2 хил. долара, платени в биткойни. Според информацията в описанието на пуснатия за продажба дъмп, в него се съдържат данните на 500 хил. души. Хакерът твърди, че компанията е била предупредена и до продажбата се е стигнало, защото е било отказано да се плати искания откуп. Това не е първият подобен случай в bTV. В средата на миналата година от телевизията съобщиха за „инцидент“, при който „е възможно да е получен нерегламентиран достъп до една от нашите клиентски бази данни“.

Преди 8 години пък bTV стана обект на хакерите, известни като Anonymous (Анонимните), които предупредиха телевизията да се извини на хората за поредица инсинуации и машинации по време на отразяване на определени събития и най-вече на протестите против Закона за горите. „Привет, bTV. Вече знаете кои сме - ние сме тези, които вие съзнателно и съвсем целенасочено саботирахте и продължавате да саботирате, като се опитвате да заглушите нашите протести, не отразихте нашите действия и мероприятия, целящи да събудят хората“. Така започна тогава видео обръщението, разпространено в Youtube от Anonymous, отправено към bTV Media Group.

И БЛИЦ с DDos атака

През 2015 г. и сайтът БЛИЦ се оплака от „злонамерена, добре планирана и целенасочена“ хакерска атака DDoS – същата, с която беше атакуван и TOPNOVINI.BG. За разлика от нашия сайт обаче, при БЛИЦ тя продължи едва една вечер. Тогава от сайта определиха атаката като „най-мощната такава в историята на агенцията“.

През 2012 г. пък обект на хакерска атака стават 8 сайта у нас, сред които и технологичният новинарски портал technews.bg.

„Най-луксозната“ хакерска атака у нас

От масирана хакерска атака на сайта Offnews се оплака през 2013 г. и главният редактор Владимир Йончев. По думите му това е най-голямата атака, правена някога у нас, която дори разпределителният интернет център за Европа във Франкфурт не е могъл да локализира. Йончев каза още, че същата атака е имало и срещу сайта pik.bg. По-късно стана ясно, че атаката е изключително мащабна и е от Северна Америка, което е възможно най-луксозният вариант за такава хакерска атака. Според Йончев хакерската атака е заради отразяването на протестите по онова време.

През 2013 г. след атака от хакери бе свален си сайтът „Биволъ“. „В продължение на повече от час бяхме подложени на изключително мощна атака от страна на неизвестен сайт - anonine.com, който генерира десетки хиляди заявки към нас и по този начин блокира достъпа“, коментира тогава един от собствениците на сайта Асен Йорданов.

По света

Хакерските атаки срещу медии не са нещо ново по света. Преди години редица западни медии станаха жертви на политически мотивирани кибератаки през последните години, най-вече заради тяхното критично отразяване на политически събития.

52 коментара
Джими Хофа 11:23, 20 май 20

Много удобно да се опитат да затворят устата на TOP медия в страната.

Мери Петкова 11:23, 20 май 20

Защо не ви оставят намира. Браво на вас за всеоотдайната работа.

Иван Денков 11:24, 20 май 20

Оствавете TOPNOVINI.BG намира!!!

Здравко Каменов 11:24, 20 май 20

Какви защити са предприети срещу бъдещи подобни атаки?

Капка Метларова 11:24, 20 май 20

НЯма случайности, медията се атакува заради неудобно съдържание

Венета 11:25, 20 май 20

Неудобните винаги са на прицел, както знаете :)

Изи Денева- 11:25, 20 май 20

Защо се занимават с вас бе хора, толкова добре работите!

Петка Тодорова 11:26, 20 май 20

Интересно, на кого засегнахте интересите??

Стоян 11:26, 20 май 20

С вас сме!

Виталий Кирилов 11:26, 20 май 20

Май досега не е имало толкова дълга атака... това си заслужава внимание

Илия Симеонов 11:27, 20 май 20

Точно пък вас кой ще ви хакне...

Киро Брейка 11:27, 20 май 20

ЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ, НАчиииииииииииииииииии

Натали Ковачева 11:28, 20 май 20

Те НАП хакнаха, вие какво очаквате...

Татяна О. 11:28, 20 май 20

111-тото място по свобода на словото май май не е никак случайно

Методи Ивайлов 11:28, 20 май 20

Стига с тези филми.... все някой е притискан, рекетиран, заглушаван... аман от герои

PetKO 11:29, 20 май 20

Mnogo vajno

Минчо Бинчев 11:29, 20 май 20

Поредният опит за съсипване на нещо ново и работещо. Срамно е да се действа така срещу хора с желание за работа и нюх към новините и предаването на информация. Неуважение към свободата на словот!

Виктория Р. 11:30, 20 май 20

Еее, три дни.. вие сте си направо рекордьори, а? Похвалете се още малко де.. то в медиите всички се бият кой е по- независим, все едно не знаем как стоят нещата

Кели Сухюйт 11:31, 20 май 20

Ей, хакери-макери я си намерете по-интересно занимание от ТОп сайта

Sa6ka 11:31, 20 май 20

6to taka pra1te ?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!