Безработните в САЩ достигнаха 40 млн. само за 10 седмици

16:59, 28 май 20 / Свят 25 1804 Шрифт:
Редактор:

Безработните в САЩ станаха общо 40 млн. души, след като още 2.1 млн. молби за безработица са били подадени миналата седмица, показват данните на министерството на труда. Населението на страната е 328 млн. души.

Безработицата достигна 14% - най-високото ниво от Голямата депресия насам, и няма изгледи положението да се подобри. Доклад на Федералния резерв от сряда регистрира спад в потребителските разходи, вътрешния туризъм и производството, а пътят към възстановяване е несигурен, съобщава Дневник.

Сега американците се конкурират за работа, която може да се върши от вкъщи - въвеждане на данни, работа с офис документация, консултации на клиенти и други, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Без помощи за американците, отказали работа заради COVID-19

Това е знак и че се търсят работодатели, които позволяват да спазват мерките за дистанция, въпреки че много щати малко по малко отварят икономиките си отново. Процесът обаче е асиметричен и междувременно съкращенията нарастват.

В края на март правителството започна програма за помощи за безработица, която осигурява 600 долара седмично на засегнатите, но тя е в сила само до края на юли и засега републиканците в Сената и президентът Доналд Тръмп не изглеждат склонни да я удължат.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама