ДАНС приключи проверката на първите 14 приватизационни сделки

17:27, 26 май 20 25 2063 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В петък резултатът от проверката на ДАНС на първите 14 приватизационни сделки ще бъде предаден в прокуратурата. След това прокурорите ще им направят правен анализ и може да се очакват наказателно-правни действия по тях. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев пред „24 часа“.

Тази проверка беше възложена от главния прокурор в средата на февруари, но заради коронавируса действията бяха позабавени.

Вижте кои са големите приватизационни сделки у нас

Първите 14 сделки са подредени в низходящ ред като се започва с продажбата на най-голям актив - металургичният комбинат "Кремиковци", казва още Гешев.

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че проверката на ДАНС трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

Приватизацията в България

Приватизационният процес в България започна през 1992 г. с приемането на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия и създаването на Агенцията за приватизация. Към момента е раздържавена по-голяма част от предприятията от основните отрасли на икономиката и ресурсът от дружества с държавно участие, подлежащи на приватизация, е значително ограничен.

Докладът на Агенцията за публичните предприятия и контрол показва, че към 31 декември 2018 г. са продадени дялове и акции от 5 282 държавни предприятия – 2 939 цели предприятия и 2 343 обособени части. Извършени са 4 256 продажби на миноритарни пакети и 33 продажби на имоти – частна държавна собственост. Общият финансов ефект от сключените сделки възлиза на 12 555 млн. долара.

Общият размер на приватизираните дълготрайни активи възлиза на 66,31% от всички държавни активи.

Най-голям е броят на приватизираните предприятия и продадени обособени части в сферата на промишлеността (1 647 броя), търговията (1 177 броя), земеделието (622), строителството (536), туризма (526) и други.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама