Гешев разпореди проверка на всички приватизационни сделки

13:30, 12 фев 20 25 3761 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства.

Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

Слави Трифонов: Костов продава книгата си по-скъпо от „Кремиковци“

ДАНС трябва да установи събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка трябва да се установи извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори, в случай на тяхното неизпълнение.

Проверяващите трябва да установят как е била водена цялата документация по текущия следприватизационен контрол, извършвани ли са проверки по изпълнение на приватизационните договори и била ли е актуализирана своевременно информацията в публичните регистри.

В обхвата на проверката трябва да бъде извършен анализ на одитните доклади на Сметната палата и какви действия са били предприети по изпълнението на дадените указания.

"Там, където има данни за престъпления по линия на приватизационните сделки, ще бъдат образувани досъдебни производства. А ако има изтекла давност обществеността ще бъде информирана за целия приватизационен процес и нанесените щети от нея", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева на извънреден брифинг.

Предприятията от забранителния списък няма да се приватизират

Приватизационният процес в България започна през 1992 г. с приемането на Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия и създаването на Агенцията за приватизация. Към момента е раздържавена по-голяма част от предприятията от основните отрасли на икономиката и ресурсът от дружества с държавно участие, подлежащи на приватизация, е значително ограничен.

Докладът на Агенцията за публичните предприятия и контрол показва, че към 31 декември 2018 г. са продадени дялове и акции от 5 282 държавни предприятия – 2 939 цели предприятия и 2 343 обособени части. Извършени са 4 256 продажби на миноритарни пакети и 33 продажби на имоти – частна държавна собственост. Общият финансов ефект от сключените сделки възлиза на 12 555 млн. долара.

Общият размер на приватизираните дълготрайни активи възлиза на 66,31% от всички държавни активи.

Най-голям е броят на приватизираните предприятия и продадени обособени части в сферата на промишлеността (1 647 броя), търговията (1 177 броя), земеделието (622), строителството (536), туризма (526) и други.

Реакциите - всички подкрепят Гешев

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев заяви пред журналисти в Народното събрание, че трябва да има справедливост и изсветляване на приватизацията. „Непрекъснато поставяме въпроса за това, че държавата беше ограбена по варварски начин и сега всички, които я ограбиха непрекъснато говорят за бедните хора, че не са достатъчно високи пенсиите и заплатите“, каза той, цитиран от БНР. Велчев обяви и готовност за подкрепа за законодателни промени за отпадане на давността при разследване на приватизационни сделки.

Патриотите също изразиха пълна подкрепа на действията на главния прокурор. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов дори поздрави Иван Гешев. „Най-сетне свеж вятър да повее откъм прокуратурата. Браво! Поздравления! Смятам, че на всички ни се иска да се постигне нещо и да се изнесе истината за тези престъпни приватизации, които са извършвани през годините“.

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази мнение, че изсветляването на приватизацията е очаквано от цялото общество. „Последните десетилетия голяма част от националното богатство се изпари през приватизационни сделки, така че тази черна дупка на прехода в края на краищата да бъде запълнена и с информация, и с отговорност, защото мисля, че цялото общество го очаква“.

От БСП изразиха очаквания да има действителна проверка. Румен Гечев обяви, че са готови да подкрепят законодателни промени, свързани с давността: „Дано да не е някакъв пиар ход само. Ще видим от резултатите. Например аз бих започнал с Български морски флот. Моткат се по арбитражи, явяват се с премиери и с министри на ядене и пиене по банкети, дължат на държавата десетки милиони. Ликвидираха българската тютюнева индустрия. Хайде при прокурора на проверка!“. Корнелия Нинова поздрави Гешев за инициираната проверка. "Дано най-накрая истината за прехода да излезе наяве, проверката да бъде всеобхватна, да има справедливост и да се носи отговорност", коментира тя.

"Ако има данни за нарушения, най-малкото ДАНС ще осветли начина, по който е извършена приватизацията", коментира финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС. „Ако се знае истината за Прехода и специално в частта приватизация, вероятно ще се дадат много отговори. Колкото повече знаем за приватизацията или поне за тази, която се смята за частично неуспешна, е по-добре“, смята министърът. По думите му е можело да се привлекат повече средства от приватизацията.

Президентът Румен Радев определи като основателно искането за приватизационните сделки. „Ако успеят, ще ги поздравя. Това е важно също“, коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама