Отварянето на детските градини не означава, че епидемията е преминала

09:00, 20 май 20 25 1172 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Отварянето на детските градини не означава, че епидемията е преминала. Всяка нова мярка трябва да бъде много добре анализирана. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред БНТ, след като вчера беше взето решение за отваряне на детските градини и ясли от 22 май.

Относно информацията, че ще се използват живачни термометри в детските градини, министърът заяви, че ще се ползват само електронни такива, тъй като живачните са забранени и са само спомен от миналото. „В случай на заболял човек от персонала на детската градина, той веднага ще бъде заменен с друг, създадена е необходимата организация“, категоричен е Ананиев.

Вижте кога отварят детските градини и ясли в София

Министърът обясни и мотивите да остане в сила забраната за провеждане на абитуриентски балове. „Балове няма да има, тъй като има голямо струпване на хора, много емоционални моменти, непредвидени контакти, които могат да доведат до разпространение на вируса. Нямаме нищо против тези балове, те ще се проведат, след като мине фазата на разпространение“, обясни той.

Ананиев коментира и защо се е стигнало до толкова честа промяна на издаваните от него заповеди по време на извънредното положение. „Категорично не мисля, че съм изпуснал контрол. Ние искахме да предприемем най-адекватните мерки, за да предотвратим разпространението на това заболяване. Аз работя прекрасно с щаба, ние винаги координираме нещата. Не се чувствам изместен по никакъв начин, защото сме непрекъснато заедно. Щабът ще го има, докато прецени министър-председателят, това ще бъде най-малко до края на извънредната епидемиологична обстановка (14 юни)“, допълни още министърът.

Учители и помощен персонал в детски градини против отварянето им

Той коментира и вчерашното изказване на президента Румен Радев за смъртността в България, като заяви, че то е било ненужно. „Има рязко намалява на детската смъртност, особено през последните 2-3 години. Само за 2 години има увеличение на продължителността на живота на българските граждани“, аргументира се министър Ананиев.

Относно изказването на вицепрезидента Илияна Йотова, министърът заяви: „На мен не ми се иска да оценявам нейната работа, защото ако се върна 4 години назад, не се сещам какво всъщност е направила“.

Ананиев: Нов здравен модел ще има след политически консенсус

Министърът е категоричен, че няма да се налага болници и семейни лекари да връщат пари на Здравната каса. „Дълбок поклон пред лекари, медицински сестри, медицински и немедицински персонал в болниците. Предстои време да се извърши промяна в системата на здравеопазването. Не съм се отказал от това свое намерение, ще търся консенсус, но това ще стане след този период на извънредна епидемиологична обстановка“, обясни министър Ананиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама