Салата с миди и риба тон

14:36, 19 май 20 / Любопитно 25 2099 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

400 г замразени миди ядка
180 г консерва риба тон
1 връзка пресен чесън
4-5 филета от аншоа
1 чл каперси
1 лимон
2 сл майонеза
20 мл зехтин
Сол и черен пипер

Идеята на това великолепно другарче за охладени бели вина и розета е, че мидите са тежка храна, но когато човек им добави крехко филе от риба… всичко си идва на мястото!

Започваме с мидите, както са замразени, за да премахнем вкуса „на фризер”, в буквалния смисъл на думата ги изкъпете с вряла вода. Хем ще ги размразите, хем ще са като… новородени.

После хубаво ги подсушете с домакинска хартия. 

Преди да сложите дресинга овкусете мидите с малко сол, черно пиперче, насътржете кората от добре измития лимон, добре разбъркайте добавете няколко капки лимонов сок и струйка зехтин. Оставете настрана.

Време е за дресинга…

В тиганче сипете малко зехтин и задушете ситно нарязания чесън. В момента, в който видите, че почне да се пържи ситно, отворете консервата с риба тон и изсипете вътре целия ѝ сос. Оставете на тих огън чесънът да се задуши. В същото време нарежете на ситно филетата от аншоа и каперсите. Пуснете ги в тиганчето, изчакайте минута и махнете от огъня. Прехвърлете в купа и изчакайте да изстине. И чак тогава добавете майонезата. Разбъркайте и дресингът е готов.

Сглобяването на салатата става по следния начин… към овкусените миди за лекота добавяте съдържанието на консервата риба тон, разбърквате добре, и накрая… о, красота, нашият феноменален дресинг!

И кажете ми сега, с ръка на сърцето, не е ли именно момента, в който човек да отвори първата изпотена и добре охладена бутилка с бяло вино БОЛГАРЕ…

Да пием за хоризонта, колкото и далече да е той!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама